ATTRACTIES EN EVENEMENTEN IN AMSTERDAM

U verveelt zich nooit in Amsterdam

Hier vindt u informatie over wat er zoal te doen, te zien en te beleven is in Amsterdam. En u weet, er is altijd wel iets te doen in Amsterdam, dus tijdens uw verblijf in onze stad hoeft u zich nooit te vervelen. Met dank aan iamsterdam.com en verschillende andere bronnen.

Amsterdam Museum


Amsterdam. Ooit een kleine nederzetting aan de Amstel. Later het centrum van de zeventiende-eeuwse wereldhandel. Vandaag de dag een kleurrijke wereldstad met een bijzonder uiterlijk en met eigenzinnige bewoners. Het Amsterdam Museum vertelt het meeslepende verhaal van de groei en bloei van deze unieke stad. Maak een boeiende ontdekkingsreis langs zeven eeuwen stadsgeschiedenis door de intieme zalen en binnenplaatsen van het voormalig Burgerweeshuis waar ooit Amsterdamse wezen leefden.

In vogelvlucht door de geschiedenis in het Amsterdam Museum. Ontdek het Amsterdamse DNA in 45 minuten

Het Amsterdam Museum (voormalig Amsterdams Historisch Museum) heeft een bijzondere afdeling: Amsterdam DNA. Als een driedimensionale reisgids voert deze presentatie je in 45 minuten mee door de Amsterdamse geschiedenis. Zorgvuldig uitgekozen topstukken, waaronder nieuwe aanwinsten en bruiklenen, vertellen in zeven hoofdstukken het boeiende en veelzijdige verhaal van de stad.

Hermitage Amsterdam


De Hermitage Amsterdam heeft in het geheel verbouwde en gerenoveerde Amstelhof haar deuren geopend voor het publiek. Het 17de-eeuwse 'landmark' aan de Amstel veranderde tussen juni 2007 en juni 2009 van een verpleeghuis in een spectaculair multifunctioneel museum met tentoonstellingszalen, café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en Hermitage voor Kinderen. De Hermitage Amsterdam is dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur en op woensdag tot 20:00 uur. De Hermitage Amsterdam is gesloten op 25 december, 1 januari en 30 april.

Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage

6 september 2014 – 1 maart 2015

Acht pronkserviezen, afkomstig van toonaangevende fabrieken als Meissen, Wedgwood, Sèvres en Gardner, speelden een glansrol in de spectaculaire bal- en banketcultuur waar de Russische tsaren om bekend stonden. Maar liefst 1.034 serviesonderdelen en tafeldecoraties, opgesteld op authentiek gedekte tafels, tonen de betoverende grandeur van de diners en feesten in het Winterpaleis in St.-Petersburg. In deze jubileumtentoonstelling van de Hermitage Amsterdam wanen bezoekers zich te gast, alsof ze in bezit zijn van een keizerlijke uitnodiging, de trappen van het Winterpaleis bestijgen, de etiquetteregels leren, zich opmaken voor het officiële bezoek. Vervolgens maken zij hun entree in de grote zaal waar de serviezen feestelijk staan opgesteld.

Het Koninklijk Paleis


Het Koninklijk Paleis is gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Bouwmeester Jacob van Campen ontwikkelde een omvangrijk decoratieprogramma. Gevierde Amsterdamse schilders zoals Ferdinand Bol, Govaert Flinck en Jan Lievens leverden een bijdrage. De Vlaamse beeldhouwer Artus Quellinus maakte veel monumentale beeldhouwwerken. Kunstwerken die tot op de dag van vandaag te zien zijn.

Koning Lodewijk Napoleon nam in 1808 zijn intrek in het gebouw. Vrijwel alle kostbare meubels uit die tijd zijn achtergebleven. Stoelen, tafels, bedden, banken, spiegels, klokken en kroonluchters behoren tot een van de best bewaard gebleven en meest complete Empire collecties ter wereld.

In de vertrekken zijn kunstwerken uit de collectie van Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau te zien. Veel schilderijen tonen de diverse leden uit het geslacht Oranje-Nassau.

Voor openingstijden en informatie over toegangsprijzen kunt u op de link hierboven klikken.

Van Gogh Museum


In de tien jaar dat Van Gogh als kunstenaar actief was (1880-1890), heeft hij een groot aantal kunstwerken gemaakt, waarvan ruim 860 schilderijen en bijna 1200 werken op papier bewaard zijn gebleven. Een groot deel - 201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten - bevindt zich in het Van Gogh Museum. Daarnaast zijn er veel werken van de kunstenaar te zien in het Kröller-Müller Museum in Otterlo en in het Parijse Musée d’Orsay. De rest is verspreid over diverse musea en particuliere collecties, van Nederland tot in de Verenigde Staten en Japan.

Met een e-ticket heeft u snel toegang tot het Van Gogh Museum. Koop kaarten

Anne Frank Huis


De voormalige onderduikplek waar Anne Frank haar dagboek schreef, is nu een museum. Leer de lotgevallen kennen van de acht onderduikers en de mensen die hen tijdens de oorlog hebben geholpen. Onder de vele originele geschriften in de collectie bevindt zich ook het dagboek van Anne Frank. Het museum is dagelijks geopend vanaf 9.00 uur. Koop online uw kaartje voor het Anne Frank Huis om een eventuele rij te vermijden. Koop kaarten

In Koninklijk Theater Carré

GRAND - by Fedde Le Grand

5 t/m 10 februari

Carré opent voor het allereerst in de geschiedenis zijn deuren voor deze spectaculaire danceshow. Een bijzondere show waar de muziek van TOP DJ Fedde Le Grand wordt gecombineerd met verrassende theaterelementen. Twee werelden smelten samen in een cross over met live artiesten, prachtige decors, lichtshows, videoprojecties en lots of glamour.

Dreamgirls

11 t/m 19 februari

Gebaseerd op het leven van The Supremes en Diana Ross vertelt DREAMGIRLS het verhaal van The Dreamettes, drie zangeressen (Effie, Deena en Lorrell) die naam willen maken in de muziekwereld. Wanneer Effie haar plaats als leadzangeres moet afstaan aan de meer commerciële Deena ontstaat er onenigheid. Maar de bom barst pas echt als manager Curtis uiteindelijk besluit Effie uit de groep te zetten.

De musical wordt aangevoerd door twee van Nederlands beste zangeressen: Berget Lewis en Pearl Jozefzoon (The Voice of Holland), die samen met een cast van 20 en een live band een nieuwe musicalsensatie naar het theater brengen. In deze productie wordt er gebruik gemaakt van understudies.

Het Stedelijk Museum


De eerste grote renovatie van het historisch gebouw uit 1895 van het Stedelijk, ontworpen door A.W. Weissman, is voltooid. Bijna alle ruimten zijn getransformeerd tot museumzalen, waardoor het Stedelijk, meer dan ooit in de geschiedenis van het museum, in staat zal zijn de vaste collectie permanent te presenteren, De nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten voorziet in ruimtes voor de tijdelijke tentoonstellingen en biedt plaats aan publieksvoorzieningen als entree, restaurant, winkel en bibliotheek. Dankzij deze ingreep is het museum nu naar het Museumplein georiënteerd, waardoor er voor het eerst een actief samenspel zal zijn tussen het Stedelijk en zijn buren, het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Concertgebouw.

“Met deze heropening, waar lang naar is uitgekeken, neemt het Stedelijk Museum Amsterdam opnieuw krachtig positie te midden van grote en vooraanstaande kunstinstituten. Het zet Amsterdam in de schijnwerpers als een centrum van artistieke vernieuwing en het brengt nieuw leven op het Museumplein – één van de belangrijkste cultuurlandschappen in de wereld”, aldus Ann Goldstein. “Bovenal, met de voltooiing van Mels Crouwels stoutmoedige en tegelijkertijd briljant ontworpen functionele gebouw, voegen wij een belangrijk nieuw werk toe aan onze collectie modern design van Nederlandse bodem.”

A year at the Stedelijk: Tino Sehgal

1 januari t/m 31 december 2015

Opgebouwd als een opeenvolgende serie van 12 werken in 12 maanden wordt in de tentoonstelling steeds een ander werk uit het oeuvre van Sehgal gepresenteerd, in steeds een andere museumzaal.

De tentoonstelling kent een spanningsboog; in januari start het project met een subtiele interventie in een van de museumzalen: Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things uit de collectie van het Stedelijk. In dit werk neemt een op de vloer liggende menselijke figuur met continue, vloeiende bewegingen lichaamsposities aan die verwijzen naar het werk van Bruce Nauman en Dan Graham. In de maanden na januari zullen de werken steeds omvangrijker worden, om in de zomer te culmineren in ‘situaties’ waarbij veel figuranten betrokken zijn. De werken na de zomer worden weer steeds kleiner van schaal, om in december te eindigen.

Sehgals retrospectief zal niet alleen vernieuwend zijn ten aanzien van het fenomeen overzichtstentoonstelling, het zal ook de opmaat zijn voor een nieuwe visie op het gebruik van het gebouw onder de nieuwe directie. Curatoren van de tentoonstelling zijn Beatrix Ruf en Martijn van Nieuwenhuyzen.

Koop uw ticket online

5 Days Off


Van 4 tot en met 8 maart 2015 staat Amsterdam in het teken van de 15e editie van 5 Days Off. Het indoor dancefestival tovert de stad om tot een walhalla voor zo’n twintigduizend elektrofanaten.

Bekend én aanstormend talent uit binnen- en buitenland draait op het festival dance, drum&bass, dubstep en elektronische muziek die zich niet laat categoriseren. Op de lijst van oudgedienden staan onder meer Daft Punk, The Gaslamp Killer, Jeff Mills en Dizzee Rascal en ook in 2014 was er weer een indrukwekkende, internationale line-up. Namen die zijn aangekondigd voor 2015 zijn onder meer FKA Twigs, Surgeon, Bicep en Body & SOUL met François K, Joe Claussell en Danny Krivit.

Naast alle elektronische muziek is er meer te beleven voor de festivalgangers. In de vaste locaties Paradiso, Melkweg en De Balie zijn er elk jaar ook diverse events op het gebied van film, fotografie, mediakunst, mode en lifestyle. Passe-partouts voor alle dagen van 5 Days Off kosten €59,95 maar er zijn ook tickets voor de losse festivalonderdelen te koop.

Nationale Opera en Ballet


Jewels

Het Nationale Ballet 12 t/m 26 februari 2015

Het kroonjuweel van de belangrijkste choreograaf van de 20 ste eeuw

Jewels is een fonkelend drieluik van de grote dansvernieuwer George Balanchine. Het is niet alleen een ode aan de fraaiste edelstenen, maar ook aan de Franse, Amerikaanse en Russische balletstijl. Elegant, geraffineerd en messcherp.

Jewels (1967) begint met Emeralds, waarmee Balanchine het beeld van het elegante en modieuze Frankrijk neerzet op de muziek van Gabriel Fauré. Een cultuur die Balanchine goed kende, want als twintigjarige was hij in Parijs al choreograaf en balletmeester van de legendarische Ballet Russes. Ook Rubies, de modernste van de drie choreografieën, is gekleurd door zijn ervaringen, maar dan op Amerikaans grondgebied. Het dynamische stuk roept de bloeiperiode van Broadway en de jazz in herinnering, ook dankzij het Capriccio for Piano and Orchestra van Stravinsky. Het majestueuze slotstuk Diamonds op muziek van Tsjaikovski is een ode aan de pracht en praal van het tsaristische hof en het daaraan verbonden Marijinski Theater.

Lees meer op de website van Het Nationale Ballet

Il viaggio a Reims

De Nationale Opera 20 januari t/m 8 februari 2015

Gioachino Rossini (1792-1868)

Met het bruisende Il viaggio a Reims stelt De Nationale Opera een nieuw team aan het Nederlandse publiek voor: dirigent Stefano Montanari en regisseur Damiano Michieletto.

Voor zijn opera Il viaggio a Reims verzamelde Gioachino Rossini alle grote sterren van zijn tijd en schreef voor hen muziek waarin zij konden schitteren. Il viaggio a Reims was een gelegenheidswerk voor de kroning van koning Karel X van Frankrijk, een gebeurtenis die ook deel uitmaakt van het verhaal. In een chic hotel in een Franse badplaats verzamelt zich een kleurrijk gezelschap uit allerlei landen om naar Reims te gaan en de plechtigheid bij te wonen. Maar uiteindelijk gaat die reis niet door en besluiten de hotelgasten zelf een feestje te bouwen. Elk van hen huldigt de nieuwe koning met zijn eigen volkslied.

Lees meer op de website van De Nationale Opera

De Nieuwe Kerk


Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust De kunstenaars ontdekt

25 oktober 2014 – 15 februari 2015

De Nieuwe Kerk Amsterdam wijdt dit najaar een grote internationale tentoonstelling aan de wereldberoemde Afrikaanse maskers en sculpturen. Met ruim tweehonderd betoverende en mysterieuze kunstobjecten uit Ivoorkust vervult De Nieuwe Kerk een al lang levende wens om aandacht te besteden aan de cultuur van het Afrikaanse continent. Onder de titel Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust is in samenwerking met vele internationale musea en particuliere bruikleengevers een reizende tentoonstelling tot stand gebracht die nu in Zürich te zien is en die na de zomer naar Amsterdam komt.

Beurs van Berlage


Artist-IQ - Into the mind of the artist

17 januari t/m 1 februari 2015

In de Beurs van Berlage wordt vanaf 17 januari tot en met 1 februari 2015 een uniek kunstevenement gehouden: Artist-IQ. Hierbij worden vijf eeuwen kunst bij elkaar gebracht. Vier vooraanstaande galeries in ons land zullen uit hun aanbod originele werken tonen die de vijf eeuwen omspannen. Het evenement zal omlijst worden door gastronomie en muziek. De bezoeker kan genieten van een zeer toegankelijk nieuwe kunstervaring die de zintuigen zal prikkelen.

In acht verschillende thema’s wordt de bezoeker door een aantal kamers geleid waarin het thema leidend is, omlijst door de verschillende periodes van de beeldende kunst. Zo wordt niet alleen een beeld gegeven van de ontwikkeling en visie in de kunstwereld, maar zal er tevens een spannende ontmoeting ontstaan tussen stromingen, kunstenaars en materialen. Bijgaand vindt u een indeling zoals die nu is gemaakt door architect Thomas Bedaux. De bezoeker die de route volgt doorloopt de verschillende thema’s en de acht verschillende belevingswerelden waarin zij worden gepresenteerd.

DEELNEMERS
Dit kunstplatform bestaat uit vier Galeries die ieder een specifieke en belangrijke bijdrage leveren aan dit bijzondere initiatief:

  • Tom Okker Art
  • Douwes Fine Art
  • Kunsthandel Peter Pappot
  • Van Loon Galleries

Een sterk kunstplatform als verbinder en podium van kunst, kunstenaars, mensen en maatschappij.

Tom Okker Art:
Specialist op het gebied van moderne, hedendaagse en Cobra art. Werkt o.a. met originele werken van Karel Appel, Corneille en Andy Warhol.

Douwes Fine Art:
Al 500 jaar actief in de kunsthandel en vertegenwoordigd in Amsterdam, Londen en Hong Kong. Werkt o.a. met originele werken van Rembrandt.

Kunsthandel Peter Pappot:
Kunsthandel Peter Pappot uit Amsterdam is gespecialiseerd in schilderijen van Nederlandse, Belgische en Franse schilders uit de periode 1800 tot 1950. Werkt o.a. met originele werken van Matisse, Mesdag en Van Dongen.

Van Loon Galleries:
Kunstgalerie met vestigingen in Vught en Amsterdam en actief binnen de moderne kunst. Werkt met circa 50 internationale kunstenaars waaronder Rabarama, David Begbie en Jeffrey Robb.

 

Data & Tijden

17 januari t/m 1 februari 2015
Zondag t/m woensdag: 11.00 uur - 18.00 uur
Donderdag t/m zaterdag: 11.00 uur - 21.00 uur