ATTRACTIES EN EVENEMENTEN IN AMSTERDAM

U verveelt zich nooit in Amsterdam

Hier vindt u informatie over wat er zoal te doen, te zien en te beleven is in Amsterdam. En u weet, er is altijd wel iets te doen in Amsterdam, dus tijdens uw verblijf in onze stad hoeft u zich nooit te vervelen. Met dank aan iamsterdam.com en verschillende andere bronnen.

Amsterdam Museum


Amsterdam. Ooit een kleine nederzetting aan de Amstel. Later het centrum van de zeventiende-eeuwse wereldhandel. Vandaag de dag een kleurrijke wereldstad met een bijzonder uiterlijk en met eigenzinnige bewoners. Het Amsterdam Museum vertelt het meeslepende verhaal van de groei en bloei van deze unieke stad. Maak een boeiende ontdekkingsreis langs zeven eeuwen stadsgeschiedenis door de intieme zalen en binnenplaatsen van het voormalig Burgerweeshuis waar ooit Amsterdamse wezen leefden.

In vogelvlucht door de geschiedenis in het Amsterdam Museum. Ontdek het Amsterdamse DNA in 45 minuten

Het Amsterdam Museum (voormalig Amsterdams Historisch Museum) heeft een bijzondere afdeling: Amsterdam DNA. Als een driedimensionale reisgids voert deze presentatie je in 45 minuten mee door de Amsterdamse geschiedenis. Zorgvuldig uitgekozen topstukken, waaronder nieuwe aanwinsten en bruiklenen, vertellen in zeven hoofdstukken het boeiende en veelzijdige verhaal van de stad.

Hermitage Amsterdam


De Hermitage Amsterdam heeft in het geheel verbouwde en gerenoveerde Amstelhof haar deuren geopend voor het publiek. Het 17de-eeuwse 'landmark' aan de Amstel veranderde tussen juni 2007 en juni 2009 van een verpleeghuis in een spectaculair multifunctioneel museum met tentoonstellingszalen, café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en Hermitage voor Kinderen. De Hermitage Amsterdam is dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur en op woensdag tot 20:00 uur. De Hermitage Amsterdam is gesloten op 25 december, 1 januari en 30 april.

Hollanders van de Gouden Eeuw

Tot eind 2016

Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17de eeuw afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn voor het eerst verzameld in de Hermitage Amsterdam. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Ze tonen ons regenten, schutters en kooplieden van allerlei rangen, standen en religies, gebroederlijk naast elkaar.

Tentoonstelling Catharina de Grote ontrafelt leven en mythes van Europa’s grootste keizerin

18 juni 2016 – 15 januari 2017

250 jaar nadat zij met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam in een rijke tentoonstelling het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en de hofintriges.Geholpen door haar memoires en die van tijdgenoten brengen ruim driehonderd objecten uit de Hermitage St.-Petersburg de bezoeker dicht op de huid van Catharina. De tentoonstelling ontrafelt haar leven en schetst haar karakter. Een tentoonstelling als een juwelenkist, met schitterende persoonlijke bezittingen zoals japonnen, sieraden, cameeën, snuifdozen, de mooiste werken uit haar enorme kunstverzameling, schilderijen, beeldhouwwerken, toegepaste kunst en portretten van haar vrienden en geliefden.

Het Koninklijk Paleis


Het Koninklijk Paleis is gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Bouwmeester Jacob van Campen ontwikkelde een omvangrijk decoratieprogramma. Gevierde Amsterdamse schilders zoals Ferdinand Bol, Govaert Flinck en Jan Lievens leverden een bijdrage. De Vlaamse beeldhouwer Artus Quellinus maakte veel monumentale beeldhouwwerken. Kunstwerken die tot op de dag van vandaag te zien zijn.

Koning Lodewijk Napoleon nam in 1808 zijn intrek in het gebouw. Vrijwel alle kostbare meubels uit die tijd zijn achtergebleven. Stoelen, tafels, bedden, banken, spiegels, klokken en kroonluchters behoren tot een van de best bewaard gebleven en meest complete Empire collecties ter wereld.

In de vertrekken zijn kunstwerken uit de collectie van Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau te zien. Veel schilderijen tonen de diverse leden uit het geslacht Oranje-Nassau.

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2016

8 oktober t/m 16 november

Op vrijdag 7 oktober zal Koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2016 uitreiken aan vier jonge kunstenaars. Na de feestelijke uitreiking opent de Koning de tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige schilderijen te zien zijn.

De tentoonstelling laat werk zien van de vier winnaars en twintig andere jonge kunstenaars. Met je smartphone kun je op de tentoonstelling informatie opvragen over de kunstenaars en hun werk.

Nieuw dit jaar is het Grote Juryspel, een teamspel voor 6 t/m 99 jaar. Met opdrachten gaan de spelers op zoek naar hun favoriete schilderij. Stem en win, want het schilderij met de meeste stemmen wordt verloot. Ook kinderen kunnen hun favoriete werk kiezen. Ze maken niet alleen kans op het schilderij maar ook op een unieke rondleiding door het Amsterdamse Paleis.

Van Gogh Museum


In de tien jaar dat Van Gogh als kunstenaar actief was (1880-1890), heeft hij een groot aantal kunstwerken gemaakt, waarvan ruim 860 schilderijen en bijna 1200 werken op papier bewaard zijn gebleven. Een groot deel - 201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten - bevindt zich in het Van Gogh Museum. Daarnaast zijn er veel werken van de kunstenaar te zien in het Kröller-Müller Museum in Otterlo en in het Parijse Musée d’Orsay. De rest is verspreid over diverse musea en particuliere collecties, van Nederland tot in de Verenigde Staten en Japan.

Daubigny, Monet, Van Gogh: Impressies van het landschap

21 oktober 2016 - 29 januari 2017

In de 19de eeuw was Charles-François Daubigny een van de belangrijkste Franse landschapschilders. Hij werd geroemd om zijn vernieuwingsdrang en was geliefd bij verzamelaars, critici, het grote publiek én bij andere kunstenaars. De tentoonstelling laat voor het eerst Daubigny’s rol zien als de grondlegger van het impressionisme en als grote inspirator voor Vincent van Gogh.

Daubigny’s invloed op de impressionisten als Monet, Pissarro en Sisley was onmiskenbaar groot. Maar ook andersom werd hij zelf geïnspireerd door deze jongere generatie. Voor Vincent van Gogh was Daubigny ook een groot voorbeeld. Van Gogh beschouwde hem als een van de aanvoerders van het ‘begin der groote revolutie in de kunst’. De tentoonstelling Daubigny, Monet, Van Gogh: Impressies van het landschap laat die wisselwerking tussen Daubigny en de impressionisten duidelijk zien.

Met een e-ticket heeft u snel toegang tot het Van Gogh Museum. Koop kaarten

Anne Frank Huis


n de Tweede Wereldoorlog was Anne met haar familie ondergedoken in het Achterhuis, waar ze begon met het schrijven van haar dagboek. Ze overleed in 1945 op 15-jarige leeftijd in concentratiekamp Bergen-Belsen. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland zijn meer dan 100.000 mensen gedeporteerd en gedood in concentratiekampen. De Hollandsche Schouwburg is een van de Amsterdamse oorlogsmonumenten die dit verlies herdenken. Voor veel mensen spreekt het Anne Frank Huis echter meer tot de verbeelding. Haar dagboek is zelfs een van de meest gelezen boeken ter wereld. Omdat het zo goed geschreven is, diende het bovendien als basis voor verschillende films en toneelstukken.

Het Anne Frank Huis is alle dagen geopend, met uitzondering van Jom Kipoer. Van april t/m oktober is het museum dagelijks geopend van 9:00 tot 22:00; van november t/m maart is het museum dagelijks geopend van 9:00 tot 19:00 (op zaterdagen tot 21:00).

Het Anne Frank Huis is van 9:00 tot 15:30 uur alleen toegankelijk voor bezoekers met een online kaartje met tijdslot. Van 15.30 tot sluitingstijd kunt u het Anne Frank Huis zonder online kaartje bezoeken en een kaartje kopen bij de ingang van het museum.

Koop tickets

In Koninklijk Theater Carré

Keaton Henson & Guests

di 1 november 2016

Avond van de Balletmuziek

vr 4 november 2016

Wunderbaum - We doen het wel zelf

za 5 november 2016

An Evening with Gregory Porter

di 8 november 2016

The Analogues - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

za 12 november 2016

Herman van Veen presenteert Harlekijn 50

zo 13 november 2016

Jekkers & Jeroen - Als we zo vrij mogen zijn

di 15 november 2016

Eddie Izzard ‑ Force Majeur Reloaded

vr 18 november 2016

IDFA in Carré

za 19 november 2016

Eddie Izzard ‑ Force Majeur Reloaded

zo 20 november 2016

Glen Hansard

ma 21 november en di 22 november 2016

Vreemde Kostgangers - Henny Vrienten, George Kooymans, Boudewijn de Groot

zo 27 november en ma 28 november 2016

Ballet Vlaanderen - West

do 1 december en vr 2 december 2016

Eefje de Visser - Nachtlicht

za 3 december 2016

Edwin Evers Band - Reprise

zo 4 december 2016

Knoop Gala 2016

di 6 december 2016

Meezing Messiah - Nederlandse Reisopera

za 10 december 2016

Carré presenteert TOON 100 JAAR

ma 12 december 2016

De Notenkraker

di 13 december 2016

Wereldkerstcircus

do 22 december 2016 t/m zo 8 januari 2017

Het Stedelijk Museum


Eind 2012 was de eerste grote renovatie van het historisch gebouw uit 1895 van het Stedelijk, ontworpen door A.W. Weissman voltooid. Bijna alle ruimten zijn getransformeerd tot museumzalen, waardoor het Stedelijk, meer dan ooit in de geschiedenis van het museum, in staat is de vaste collectie permanent te presenteren, De nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten voorziet in ruimtes voor de tijdelijke tentoonstellingen en biedt plaats aan publieksvoorzieningen als entree, restaurant, winkel en bibliotheek. Dankzij deze ingreep is het museum nu naar het Museumplein georiënteerd, waardoor er voor het eerst een actief samenspel is tussen het Stedelijk en zijn buren, het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Concertgebouw.

“Met deze heropening, waar lang naar is uitgekeken, neemt het Stedelijk Museum Amsterdam opnieuw krachtig positie te midden van grote en vooraanstaande kunstinstituten. Het zet Amsterdam in de schijnwerpers als een centrum van artistieke vernieuwing en het brengt nieuw leven op het Museumplein – één van de belangrijkste cultuurlandschappen in de wereld”, aldus Ann Goldstein. “Bovenal, met de voltooiing van Mels Crouwels stoutmoedige en tegelijkertijd briljant ontworpen functionele gebouw, voegen wij een belangrijk nieuw werk toe aan onze collectie modern design van Nederlandse bodem.”

Dream out Loud - Designing for tomorrow's demands /strong>

Nog tot 1 januari 2017

Het Stedelijk Museum presenteert met Dream Out Loud een groepstentoonstelling met een zeer actueel thema, namelijk social design. De 26 ontwerpers in de tentoonstelling dromen hardop over een betere wereld en zoeken naar oplossingen voor de problemen van nu. Deze vormgevers gaan verder dan mooi design – ze bewijzen; het kan anders! Met werk van o.a. Pieke Bergmans, Studio Drift, Formafantasma, Bart Hess, Hella Jongerius, Metahaven, Studio Roosegaarde en Boyan Slat.

De ontwerpers treden met speels gemak de problemen van deze tijd tegemoet. Minder afhankelijkheid van vlees? Bedenk je eigen vleesvervanger. Creëren van een schoon universum? Zoek naar materialen zonder olie als basis, of bedenk een smog free zone, waarbinnen je wel frisse lucht inademt. Oceanen vergiftigd met plastic? Bouw een gigantische ‘zeestofzuiger’! Deze ontwerpers laten zien hoe hergebruik kan werken: zij smeden overtollige collecties aaneen tot hippe mode, hakken sieraden uit oude bouwhelmen, of smelten overbodige CD's om een stoel te printen.

Ook als ‘social design’ niet meteen bruikbare toepassingen oplevert, zorgt het ervoor dat de verbeelding nieuwe denkrichtingen opent of dat door middel van de fantasie het uitvoerbare dichterbij komt.

De tentoonstelling past in de traditie van het Stedelijk om talent vroeg te signaleren. Ook is het inmiddels een traditie om tweejaarlijks een tentoonstelling te organiseren die het nieuwste presenteert binnen een bepaalde kunstdiscipline. Dit gebeurt op basis van een ‘open call’, waarop kunstenaars en vormgevers kunnen inzenden. Voor deze editie over social design reageerden ca. 400 ontwerpers, met 750 projecten, waaruit een jury 26 deelnemers selecteerde. Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum, zal dit najaar bekend maken welke werken worden aangekocht voor de collectie van het museum.

Koop uw ticket online

Image result for museum nacht amsterdam


Museumnacht


5 november 2016


De Museumnacht vindt ieder jaar de eerste zaterdag van november plaats van 19.00 – 02.00 uur. De kaarten zijn vanaf oktober verkrijgbaar via museumnacht.amsterdam. Meer dan 50 musea en culturele instellingen openen hun deuren met een speciaal programma, geïnspireerd op de collecties of tentoonstellingen. N8 streeft ernaar een inhoudelijk programma aan te bieden voor jongeren van 18-35 jaar dat stimuleert tot herhaalbezoek. Een Museumnacht-ticket biedt de bezoekers naast het bezoeken van de musea: korting op afterparty’s en een gratis herhaalbezoek in een van de deelnemende musea (m.u.v. Artis) t/m 31 december. Op Nachtbrakers.nl staan tips waar je als bezoeker met een polsbandje heen kunt gaan.

Tijdens de opening van de 15e Museumnacht Amsterdam in 2014 werden voor het eerst de N8 Sokkels uitgereikt. Museum Van Loon en EYE Filminstituut wonnen respectievelijk €10.000,- en €20.000,- voor hun projectplannen die door de kaartkopers als ‘meest innovatief voor jongeren’ werden beschouwd.

Nationale Opera en Ballet

 

La Bayadère

Het Nationale Ballet 8 oktober t/m 13 november 2016

Natalia Makarova naar Marius Petipa

Een spectaculair liefdesverhaal vol passie, jaloezie, vergelding én vergeving. Deze choreografie over de liefde tussen de Indiase tempeldanseres Nikiya en de krijger Solor weet al bijna 140 jaar lang de harten van balletliefhebbers te veroveren. ‘Als je niet van La Bayadère houdt, houd je niet van ballet’, aldus de beroemde danscriticus Clive Barnes.

Het Nationale Ballet danst de veelgeprezen versie van de voormalige Russische sterballerina Natalia Makarova, met daarin een van de beroemdste ‘witte aktes’ uit de balletgeschiedenis. Witte tutu’s en virtuoze dans; een avondvullend, grandioos ballet.

La Bayadère is een van de vele ‘exotische’ spektakelproducties die de Frans-Russische balletmeester Marius Petipa tussen 1860 en 1880 maakte, maar het heeft als enige de tand des tijds weten te doorstaan. Dat komt vooral doordat de choreografie naast een in India gesitueerd liefdesverhaal vol intriges, jaloezie, bedrog en spijt, ook wonderschone pure, klassieke dans bevat, die aan de uitvoerenden alle kansen biedt om te schitteren. Volgens Makarova is La Bayadère enerzijds een perfect voorbeeld van puur classicisme, maar anderzijds zo eigentijds dat het altijd zal voortleven: “De thema’s liefde, passie, verraad, vergelding en vergeving zijn van alle tijden en zullen mensen blíjven aanspreken.”

Lees meer op de website van Het Nationale Ballet

Manon Lescaut

De Nationale Opera 10 t/m 31 oktober 2016

Giacomo Puccini (1858-1924)

In Manon Lescaut, Puccini’s eerste opera over een tragische heldin, gaat Manon ten onder aan het conflict tussen haar liefde voor een arme student en haar verlangen naar een hogere sociale positie. Net als Eva-Maria Westbroek staat regisseuse Andrea Breth erom bekend dat ze een personage volledig uitdiept. Zij laat Manon - voordat zij sterft - terugblikken op haar leven in de verzengende hitte van een Amerikaanse woestijn.

Voor Puccini betekende de doorbraak van Manon Lescaut, waarmee een nieuwe impuls werd gegeven aan de ontwikkeling van de Italiaanse opera, ook zijn eigen doorbraak. Nadat Verdi zich van het toneel had teruggetrokken, leek deze op een dood spoor te zijn geraakt. Niet alleen in Milaan werd Manon Lescaut - Puccini’s derde opera - in 1893 een triomf, snel daarna volgden Londen, New York, Parijs en Wenen.

Een mooie zomeravond. Op een groot plein bij een herberg flaneren studenten, burgers, volkse lieden, meisjes en soldaten. Sommigen staan te kletsen, anderen zitten aan tafeltjes te drinken en te kaarten. Edmondo, een student, doet zijn best om zijn gezelschap een madrigaal te laten zingen, maar de nodige concentratie is ver te zoeken. De studenten begroeten hun vriend, de jonge edelman Renato des Grieux, die aanvankelijk niet van plan is zich bij hen te voegen, ondanks Edmondo’s uitnodiging. Als de anderen hem vragen of hij soms liefdesverdriet heeft, ontkent Des Grieux dit en flirt spottend met een groep meisjes. Edmondo en de studenten juichen Des Grieux toe en samen met de meisjes en burgers besluiten zij er een jolige avond van te maken.

Lees meer op de website van De Nationale Opera

De Nieuwe Kerk

90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw

1 oktober 2016 t/m 5 februari 2017

In het jaar dat ze negentig zou zijn geworden gaat De Nieuwe Kerk omzien naar een groot stijlicoon: Marilyn Monroe. Van 1 oktober tot en met 5 februari 2017 is de tentoonstelling over haar leven en haar nalatenschap, met veel persoonlijke bezittingen uit haar laatste huis op 5th Helena Drive in Brentwood, California, te bezoeken.

Na haar dood werden haar eigendommen gezamenlijk opgeslagen en decennialang onberoerd gelaten door de erfgenamen. 37 jaar later begon de veiling ervan, die begon bij Christie’s in New York, gevolgd door een reeks andere veilinghuizen. Een groot deel werd gekocht door Monroe-verzamelaar Ted Stampfer, en dat zijn de voorwerpen die de tentoonstelling presenteert. De privéobjecten, waaronder beroemde kledingstukken, accessoires en persoonlijke documenten, geven samen met foto’s en filmfragmenten een uniek, intiem beeld van deze vrouw, binnen en buiten het zicht van de camera.

In deze biografische tentoonstelling gaat Marilyns wereld open, met de succesvolle, glamorous buitenkant, de vaak eenzame binnenkant vol tegenslagen en haar geestige, creatieve en progressieve persoonlijkheid. Vastbesloten om carrière te maken op haar manier, bereikte ze het aanzien dat velen, ook nu nog, tot de verbeelding spreekt. Haar uitspraak ‘I don’t mind living in a man’s world, as long as I can be a woman in it’ zegt veel over wie ze was en wie ze wilde zijn. Over haar tijd en de wereld waarin ze leefde.

Beurs van Berlage

Beurs van verhalen

110 jaar geleden werd de Beurs van Berlage geopend door de destijds 23-jarige Koningin Wilhelmina, in het bijzijn van honderden nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders. Sindsdien zijn hier miljoenen mensen over de vloer geweest.

Beurs van Berlage is een van de belangrijkste en beroemdste rijksmonumenten van Nederland. Het gebouw is niet alleen van groot belang voor de architectuur, het heeft ook een bijzonder interessante geschiedenis en huisvest vele verborgen schatten.

Ga mee naar het hoogtepunt van de bouwkundige carrière van architect H.P. Berlage (1856-1934): de Beurs van Berlage. In samenwerking met Artifex biedt de Beurs van Berlage u de unieke mogelijkheid om een instaprondleiding te volgen. Een gids leidt u rond door dit schitterende gebouw, dat tegenwoordig gezien wordt als het begin van moderne architectuur in Nederland. U bezoekt de beurszalen en maakt kennis met de rijke historie en indrukwekkende architectuur die kenmerkend is voor de Beurs. Daarnaast biedt de Beurs van Berlage ook een beklimming van de klokkentoren met wijds uitzicht over Amsterdam aan.

Gestart wordt met een warme kop koffie, daarna wandelt u een uur lang door de unieke Beurs van Berlage. Afgesloten wordt met een beklimming van de klokkentoren met een fantastisch uitzicht over de stad. Voor dit alles betaalt u € 14,50. Gebouwd om te inspireren zult u de Beurs van Berlage rijker verlaten en voortaan met een ander oog bekijken. Wij bieden u de mogelijkheid deze tour passend af te sluiten door het genieten van een lunch in het Beurs van Berlage Grand Café.

The Art of Banksy

18 juni 2016 t/m 8 januari 2017

Het iconische werk van street art kunstenaar Banksy is tot en met 8 januari 2017 te bewonderen in Amsterdam. De voormalig agent van Banksy en galeriehouder Steve Lazarides heeft een omvangrijke verzameling werk van Banksy bijeengebracht, die in samenwerking met Brand New Expo in de Beurs van Berlage wordt tentoongesteld.

Opgesteld binnen diverse high-tech displayinstallaties zoals gereconstrueerde Londense straten, metrostations, huiskamers en zelfs Banksy’s atelier vertelt THE ART OF BANKSY aan de hand van ruim 85 originele werken het verhaal van de veelbesproken kunstenaar.

THE ART OF BANKSY toont dat het werk van Banksy ook buiten de oorspronkelijke context spraakmakend is en tot nadenken stemt. Wat de tentoonstelling niet doet is antwoord geven op de vraag wie of wat Banksy is. Die vraag houdt de kunstwereld al sinds het begin van de jaren '90 bezig. Hoe dan ook, de Britse Banksy duikt wereldwijd op en weet met humoristische, politiek getinte en enigszins provocerende werken, die hij in de openbare ruimte plaatst, de gevestigde orde op te schudden. Veelal door met stencils afbeeldingen en teksten op muren te spuiten maar vaak ook door onder de neus van curatoren zijn werken eigenhandig in musea op te hangen, zoals het Metropolitan in New York en het British Museum in Londen.

Koop uw tickets