ATTRACTIES EN EVENEMENTEN IN AMSTERDAM

U verveelt zich nooit in Amsterdam

Hier vindt u informatie over wat er zoal te doen, te zien en te beleven is in Amsterdam. En u weet, er is altijd wel iets te doen in Amsterdam, dus tijdens uw verblijf in onze stad hoeft u zich nooit te vervelen. Met dank aan iamsterdam.com en verschillende andere bronnen.

Amsterdam Museum


Amsterdam. Ooit een kleine nederzetting aan de Amstel. Later het centrum van de zeventiende-eeuwse wereldhandel. Vandaag de dag een kleurrijke wereldstad met een bijzonder uiterlijk en met eigenzinnige bewoners. Het Amsterdam Museum vertelt het meeslepende verhaal van de groei en bloei van deze unieke stad. Maak een boeiende ontdekkingsreis langs zeven eeuwen stadsgeschiedenis door de intieme zalen en binnenplaatsen van het voormalig Burgerweeshuis waar ooit Amsterdamse wezen leefden.

In vogelvlucht door de geschiedenis in het Amsterdam Museum. Ontdek het Amsterdamse DNA in 45 minuten

Het Amsterdam Museum (voormalig Amsterdams Historisch Museum) heeft een bijzondere afdeling: Amsterdam DNA. Als een driedimensionale reisgids voert deze presentatie je in 45 minuten mee door de Amsterdamse geschiedenis. Zorgvuldig uitgekozen topstukken, waaronder nieuwe aanwinsten en bruiklenen, vertellen in zeven hoofdstukken het boeiende en veelzijdige verhaal van de stad.

Hermitage Amsterdam


De Hermitage Amsterdam heeft in het geheel verbouwde en gerenoveerde Amstelhof haar deuren geopend voor het publiek. Het 17de-eeuwse 'landmark' aan de Amstel veranderde tussen juni 2007 en juni 2009 van een verpleeghuis in een spectaculair multifunctioneel museum met tentoonstellingszalen, café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en Hermitage voor Kinderen. De Hermitage Amsterdam is dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur en op woensdag tot 20:00 uur. De Hermitage Amsterdam is gesloten op 25 december, 1 januari en 30 april.

Hollanders van de Gouden Eeuw

Tot eind 2016

Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17de eeuw afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn voor het eerst verzameld in de Hermitage Amsterdam. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Ze tonen ons regenten, schutters en kooplieden van allerlei rangen, standen en religies, gebroederlijk naast elkaar.

Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya

28 november 2015 – 29 mei 2016

Op zaterdag 28 november 2015 opent de Hermitage Amsterdam de langverwachte kunsttentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya. Meer dan zestig meesterwerken, naast een schat aan grafiek en werken van toegepaste kunst: niet eerder was in Nederland zo’n breed overzicht te zien van Spaanse kunst, die ook nauwelijks in Nederlandse museumcollecties vertegenwoordigd is. Er bevinden zich topstukken onder als De apostelen Petrus en Paulus van El Greco (1587–92), Velázquez’ Portret van graaf-hertog Olivares (ca. 1638), Murillo’s Onbevlekte Ontvangenis (ca. 1680) en Goya’s Portret van de actrice Antonia Zárate (1810–11), naast schilderijen van leerlingen en latere schilders, tot en met Picasso. Samen vertellen ze van de opkomst en glorie van de Spaanse kunst, de Gouden Eeuw, waarvan de invloed tot in de moderne tijd zou reiken.

Het Koninklijk Paleis


Het Koninklijk Paleis is gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Bouwmeester Jacob van Campen ontwikkelde een omvangrijk decoratieprogramma. Gevierde Amsterdamse schilders zoals Ferdinand Bol, Govaert Flinck en Jan Lievens leverden een bijdrage. De Vlaamse beeldhouwer Artus Quellinus maakte veel monumentale beeldhouwwerken. Kunstwerken die tot op de dag van vandaag te zien zijn.

Koning Lodewijk Napoleon nam in 1808 zijn intrek in het gebouw. Vrijwel alle kostbare meubels uit die tijd zijn achtergebleven. Stoelen, tafels, bedden, banken, spiegels, klokken en kroonluchters behoren tot een van de best bewaard gebleven en meest complete Empire collecties ter wereld.

In de vertrekken zijn kunstwerken uit de collectie van Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau te zien. Veel schilderijen tonen de diverse leden uit het geslacht Oranje-Nassau.

Van Gogh Museum


In de tien jaar dat Van Gogh als kunstenaar actief was (1880-1890), heeft hij een groot aantal kunstwerken gemaakt, waarvan ruim 860 schilderijen en bijna 1200 werken op papier bewaard zijn gebleven. Een groot deel - 201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten - bevindt zich in het Van Gogh Museum. Daarnaast zijn er veel werken van de kunstenaar te zien in het Kröller-Müller Museum in Otterlo en in het Parijse Musée d’Orsay. De rest is verspreid over diverse musea en particuliere collecties, van Nederland tot in de Verenigde Staten en Japan.

Lichte Zeden

19 februari t/m 19 juni 2016

Wat trok kunstenaars aan in prostitutie als onderwerp? Kom vanaf 19 februari 2016 naar de spraakmakende tentoonstelling 'Lichte zeden' en bekijk de werken van grote namen als Vincent van Gogh, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Kees van Dongen en Pablo Picasso.

Nooit eerder werd de verbeelding van prostitutie in de Franse 19de-eeuwse kunst zo uitgebreid belicht. Prostitutie was in de tweede helft van de 19de eeuw een favoriet onderwerp in de beeldende kunst. Gretig verbeeldden kunstenaars de prostitutie als aspect van het moderne stadsleven in Parijs en schilderden tippelende vrouwen op de boulevards, rijke courtisanes in hun salon en de afgeleefde prostituees in het bordeel.

Het thema was actueel door de talrijke maatschappelijke discussies over de gevaren van prostitutie en de voor- en nadelen van regulering. Lichte zeden laat zien wat kunstenaars aantrok in dit prikkelende, maar ook complexe en gevoelige onderwerp.

Met een e-ticket heeft u snel toegang tot het Van Gogh Museum. Koop kaarten

Anne Frank Huis


De voormalige onderduikplek waar Anne Frank haar dagboek schreef, is nu een museum. Leer de lotgevallen kennen van de acht onderduikers en de mensen die hen tijdens de oorlog hebben geholpen. Onder de vele originele geschriften in de collectie bevindt zich ook het dagboek van Anne Frank. Het museum is dagelijks geopend vanaf 9.00 uur. Koop online uw kaartje voor het Anne Frank Huis om een eventuele rij te vermijden. Koop kaarten

In Koninklijk Theater Carré

Rob de Nijs - voor Altijd en Iedereen

di 16 februari 2016

Ballet Vlaanderen - van Manen/ Sidi Larbi Cherkaoui

vr 19 februari en za 20 februari 2016

Dream Theater - THE ASTONISHING LIVE

ma 22 februari t/m wo 24 februari 2016

Joe Jackson

vr 26 februari en za 27 februari 2016

Tindersticks

ma 29 februari 2016

Pippin - The Broadway Show

wo 9 maart t/m zo 10 april 2016

Stef Bos - Een sprong in de tijd

ma 11 april 2016

Bert Visscher - Zelden zoiets gezien

wo 13 april t/m za 23 april 2016

MAARTEN HEIJMANS ZINGT RAMSES SHAFFY

zo 17 april 2016

Roger Hodgson, formerly of Supertramp

ma 18 april 2016

Douwe Bob

zo 24 april 2016

Blaze Club Fever

di 26 april t/m za 30 april 2016

Het Stedelijk Museum


Eind 2012 was de eerste grote renovatie van het historisch gebouw uit 1895 van het Stedelijk, ontworpen door A.W. Weissman voltooid. Bijna alle ruimten zijn getransformeerd tot museumzalen, waardoor het Stedelijk, meer dan ooit in de geschiedenis van het museum, in staat is de vaste collectie permanent te presenteren, De nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten voorziet in ruimtes voor de tijdelijke tentoonstellingen en biedt plaats aan publieksvoorzieningen als entree, restaurant, winkel en bibliotheek. Dankzij deze ingreep is het museum nu naar het Museumplein georiënteerd, waardoor er voor het eerst een actief samenspel is tussen het Stedelijk en zijn buren, het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Concertgebouw.

“Met deze heropening, waar lang naar is uitgekeken, neemt het Stedelijk Museum Amsterdam opnieuw krachtig positie te midden van grote en vooraanstaande kunstinstituten. Het zet Amsterdam in de schijnwerpers als een centrum van artistieke vernieuwing en het brengt nieuw leven op het Museumplein – één van de belangrijkste cultuurlandschappen in de wereld”, aldus Ann Goldstein. “Bovenal, met de voltooiing van Mels Crouwels stoutmoedige en tegelijkertijd briljant ontworpen functionele gebouw, voegen wij een belangrijk nieuw werk toe aan onze collectie modern design van Nederlandse bodem.”

Seth Siegelaub: Beyond conceptual art

t/m 17 april 2016

Siegelaubs revolutionaire opvattingen over de rol van de curator en het presenteren van beeldende kunst zijn tot op de dag van vandaag van grote invloed op verschillende generaties kunstenaars en tentoonstellingsmakers. Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art kijkt daarom niet alleen terug. Bijdragen van hedendaagse kunstenaars maken eveneens deel uit van tentoonstelling en Public Program.

Seth Siegelaub (Bronx, New York, 1941 – Basel, 2013) verwierf bekendheid met een aantal baanbrekende projecten in de late jaren zestig in New York. Met de January Show, The Xerox Book en July, August, September 1969 weet hij precies de juiste presentatievormen te vinden voor de conceptuele kunst van die tijd. Zo kan een tentoonstellingsruimte ook een boek zijn, de campus van een universiteit, of zelfs de hele wereld. Siegelaub in 1969: “My gallery is the world now”. Zijn opvattingen sluiten nauw aan bij de kunst van bijvoorbeeld Lawrence Weiner, Joseph Kosuth, Carl Andre, Jan Dibbets, Douglas Huebler en Robert Barry, met wie hij intensief samenwerkt.

Deze tentoonstelling belicht de veelzijdige activiteiten van Seth Siegelaub op het gebied van de beeldende kunst, massamedia, politiek en textiel. Niet alleen zijn radicale tentoonstellingsprojecten met conceptuele kunstenaars worden onder de loep genomen, maar ook zijn minder bekende, evenzeer fascinerende projecten op het terrein van de (linkse) massamedia in de jaren zeventig, en het bibliografische onderzoek op het gebied van de pre-industriële en niet westerse textiel. Uniek is zijn verzameling boeken over oude textiel en zijn textielcollectie. Deze omvat ruim 750 bijzondere objecten uit Europa, Afrika en Azië.

Koop uw ticket online

Keukenhof, het leukste en fleurigste dagje uit! Dit voorjaar staan meer dan 7 miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. Een unieke en onvergetelijke belevenis.

Naast de ruim 32ha aan bloemen kunt u genieten van spectaculaire bloemenshows, verrassende inspiratietuinen, unieke kunstwerken en geweldige evenementen. Vergeet vooral de Tulpomania tentoonstelling in het Juliana Paviljoen niet.

Keukenhof thema 2016 : De Gouden Eeuw

Het Keukenhof thema voor 2016 is “De Gouden Eeuw”, de periode waarin Holland rijk werd door de wereldwijde handel.

Hoogtepunt in het themajaar vormt het bloemenmozaïek naast het Oranje Nassau Paviljoen. Dit mozaïek toont een Delfts Blauw tegel waarin de handel over zee en rijke Amsterdamse grachtenpanden zijn afgebeeld. Het mozaïek heeft een afmeting van 250m2. Er zijn 100.000 bloembollen gebruikt; tulp, muscari en krokus.

De Gouden Eeuw vormt naast het bloemenmozaïek een inspiratie voor de vele bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen. Nieuw in 2016 zijn een Gouden Eeuw-inspiratietuin en een Delfts Blauw-tuin.

Bloemencorso

Het bloemencorso is een unieke belevenis!

Behalve dat het Bloemencorso van de Bollenstreek het enige evenement van dit kaliber is dat zich afspeelt in het voorjaar, is het eveneens het enige corso dat wordt opgebouwd met bolbloemen zoals hyacinten, tulpen en narcissen. Niet voor niets wordt het Bloemencorso van de Bollenstreek ook wel het gezicht van de lente genoemd, want geen corso kan zich meten met de unieke lentekleuren en geuren die dit omgeeft.

De optocht bestaat uit zo'n twintig praalwagens en wel meer dan dertig rijk met bloemen versierde luxe en bijzondere wagens. Voor een extra feestelijke uitstraling wordt de stoet begeleid door muziekkorpsen. Langs de gehele route is er voldoende ruimte voor de vele honderdduizenden bezoekers.

Historie Keukenhof

De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200ha.

Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Vondelpark, richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof.

In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was een feit. In 1950 ging het park voor het eerst open. Het was direct een succes: 236.000 bezoekers. In 2016 vindt de 67e editie plaats met als thema Gouden Eeuw. In de afgelopen 66 jaar is Keukenhof uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.

KEUKENHOF IS OPEN VANAF 24 MAART 2016

Openingstijden: 24 maart t/m 16 mei 2016
Dagelijks 08:00 – 19:30.
(Ticket office is open tot 18:00).

Nationale Opera en Ballet

 

Mata Hari

Het Nationale Ballet 6 t/m 26 februari 2016

De vrouw, de diva, het mysterie

Het turbulente leven van de Nederlandse spionne én danseres Mata Hari staat centraal in een grootschalige nieuwe productie van Het Nationale Ballet. Margaretha Geertruida Zelle – zoals Mata Hari’s echte naam luidde – is een van de meest iconische vrouwen in de Nederlandse geschiedenis.

Mata Hari werd in 1876 als Margaretha Zelle geboren in een gegoede Friese familie. Na een ongelukkig huwelijk zocht Zelle in Parijs het avontuur. Als de exotische, mysterieuze Mata Hari werd ze een van de beroemdste danseressen van haar tijd. Ze reisde door heel Europa, had overal hooggeplaatste minnaars en dat maakte haar tot een geschikte spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze werd, al dan niet terecht, beschuldigd van dubbelspionage en stierf in 1917 voor een Frans vuurpeloton.

Het ballet wordt gecreëerd door artistiek directeur en choreograaf Ted Brandsen. Tarik O’Regan, een van de toonaangevende Briste componisten van dit moment, maakt speciaal voor Mata Hari een nieuwe compositie. Voor het decorontwerp is het veelgeprezen ontwerpersduo Clement & Sanôu uitgenodigd en Francois-Noël Cherpin maakt de kostuums. Met librettiste Janine Brogt werkt Brandsen aan een scenario waarin Mata Hari’s leven in filmische scènes tot leven wordt gebracht. Mata Hari was een gepassioneerde vrouw voor wie het reële leven te beperkt was en die daarom voortdurend nieuwe beelden, nieuwe verschijningsvormen van zichzelf creëerde.

Lees meer op de website van Het Nationale Ballet

Chovansjtsjina

De Nationale Opera 27 februari t/m 20 maart 2016

Modest Moesorgski (1839-1881)

Chovansjtsjina betekent vrij vertaald ‘de affaire Chovanski’ en gaat over de door vorst Chovanski geleide opstand van de strelitsi (musketiers) tegen Peter de Grote. Moesorgski laat zien hoe persoonlijke en politieke ambities in elkaar kunnen overlopen en hoe het gewone volk lijdt onder de machtsspelletjes van hun heersers.

Net als in Boris Godoenov zijn ook in deze op de Russische geschiedenis gebaseerde opera de dood, verbanning, waanzin en politiek de inspiratiebronnen voor Moesorgski. Bij regisseur Christof Loy ontvouwt het verhaal van de opkomst en ondergang van een Russische adellijke familie zich op het toneel als een caleidoscoop. Hij ziet in de politieke en religieuze conflicten een link met de Russische politieke situatie van vandaag. Loy: “Het boeit mij waar wij vandaan komen en waar we naartoe gaan.

Aan de vooravond van de machtsovername van tsaar Peter de Grote wordt Moskou verscheurd door twee rivaliserende leiders: prins Golytsin van de Bojaren en Iwan Chovanski die de sekte van de Oudgelovigen verdedigt. Chovanski beschikt met de gevreesde ‘strelitsi’ over een eigen leger. Nadat tsaar Peter de Grote de stad heeft weten in te nemen wordt prins Golytsin verbannen en Iwan Chovanski vermoord. De Oudgelovigen plegen massaal zelfmoord om aan het bewind van tsaar Peter de Grote te ontkomen.

Lees meer op de website van De Nationale Opera

De Nieuwe Kerk

Marc Chagalls Calvary is vijfde editie Meesterwerk in De Nieuwe Kerk Amsterdam

20 februari tot en met 10 april 2016

De Nieuwe Kerk Amsterdam heeft voor de eerste lustrumeditie van de serie Meesterwerk gekozen voor een van de grote pioniers van de moderne kunst: Marc Chagall. Calvary (1912) is het modernistische sleutelwerk van de jonge Chagall, zijn allereerste werk met een gekruisigde joodse Jezus, afgebeeld als onschuldig kind. Dit vroege kubistische werk van Chagall staat centraal in een indrukwekkende editie van de serie Meesterwerk.

Marc Chagalls Calvary is het vijfde Meesterwerk sinds het begin van de serie. De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhols The Last Supper (2012), Francis Bacons triptiek In Memory of George Dyer (2014) en Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) / Fire Woman van Bill Viola (2015).

In 2011 startte De Nieuwe Kerk met deze serie, waarbij jaarlijks een meesterwerk met een – soms onverwachte – religieuze en/of spirituele lading uit een museale of particuliere collectie wordt getoond. Gijs van Tuijl, oud-directeur van het Stedelijk Museum, is gastconservator van de serie. Het geëxposeerde werk kan met alle religies of levensbeschouwingen te maken hebben. Steeds gaat het om een belangrijk werk dat vraagt om contemplatie en introspectie, dat schittert in de gotische ruimte van de kerk en dat uitnodigt tot het maken van een ‘pelgrimstocht’. Het komende Meesterwerk is te zien van zaterdag 20 februari tot en met zondag 10 april 2016 in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Stichting AMMODO maakt de serie mogelijk.

Beurs van Berlage

Beurs van verhalen

110 jaar geleden werd de Beurs van Berlage geopend door de destijds 23-jarige Koningin Wilhelmina, in het bijzijn van honderden nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders. Sindsdien zijn hier miljoenen mensen over de vloer geweest.

Beurs van Berlage is een van de belangrijkste en beroemdste rijksmonumenten van Nederland. Het gebouw is niet alleen van groot belang voor de architectuur, het heeft ook een bijzonder interessante geschiedenis en huisvest vele verborgen schatten.

Ga mee naar het hoogtepunt van de bouwkundige carrière van architect H.P. Berlage (1856-1934): de Beurs van Berlage. In samenwerking met Artifex biedt de Beurs van Berlage u de unieke mogelijkheid om een instaprondleiding te volgen. Een gids leidt u rond door dit schitterende gebouw, dat tegenwoordig gezien wordt als het begin van moderne architectuur in Nederland. U bezoekt de beurszalen en maakt kennis met de rijke historie en indrukwekkende architectuur die kenmerkend is voor de Beurs. Daarnaast biedt de Beurs van Berlage ook een beklimming van de klokkentoren met wijds uitzicht over Amsterdam aan.

Gestart wordt met een warme kop koffie, daarna wandelt u een uur lang door de unieke Beurs van Berlage. Afgesloten wordt met een beklimming van de klokkentoren met een fantastisch uitzicht over de stad. Voor dit alles betaalt u € 14,50. Gebouwd om te inspireren zult u de Beurs van Berlage rijker verlaten en voortaan met een ander oog bekijken. Wij bieden u de mogelijkheid deze tour passend af te sluiten door het genieten van een lunch in het Beurs van Berlage Grand Café.