ATTRACTIES EN EVENEMENTEN IN AMSTERDAM

U verveelt zich nooit in Amsterdam

Hier vindt u informatie over wat er zoal te doen, te zien en te beleven is in Amsterdam. En u weet, er is altijd wel iets te doen in Amsterdam, dus tijdens uw verblijf in onze stad hoeft u zich nooit te vervelen. Met dank aan iamsterdam.com en verschillende andere bronnen.

Amsterdam Museum


Amsterdam. Ooit een kleine nederzetting aan de Amstel. Later het centrum van de zeventiende-eeuwse wereldhandel. Vandaag de dag een kleurrijke wereldstad met een bijzonder uiterlijk en met eigenzinnige bewoners. Het Amsterdam Museum vertelt het meeslepende verhaal van de groei en bloei van deze unieke stad. Maak een boeiende ontdekkingsreis langs zeven eeuwen stadsgeschiedenis door de intieme zalen en binnenplaatsen van het voormalig Burgerweeshuis waar ooit Amsterdamse wezen leefden.

In vogelvlucht door de geschiedenis in het Amsterdam Museum. Ontdek het Amsterdamse DNA in 45 minuten

Het Amsterdam Museum (voormalig Amsterdams Historisch Museum) heeft een bijzondere afdeling: Amsterdam DNA. Als een driedimensionale reisgids voert deze presentatie je in 45 minuten mee door de Amsterdamse geschiedenis. Zorgvuldig uitgekozen topstukken, waaronder nieuwe aanwinsten en bruiklenen, vertellen in zeven hoofdstukken het boeiende en veelzijdige verhaal van de stad.

Hermitage Amsterdam


De Hermitage Amsterdam heeft in het geheel verbouwde en gerenoveerde Amstelhof haar deuren geopend voor het publiek. Het 17de-eeuwse 'landmark' aan de Amstel veranderde tussen juni 2007 en juni 2009 van een verpleeghuis in een spectaculair multifunctioneel museum met tentoonstellingszalen, café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en Hermitage voor Kinderen. De Hermitage Amsterdam is dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur en op woensdag tot 20:00 uur. De Hermitage Amsterdam is gesloten op 25 december, 1 januari en 30 april.

Hollanders van de Gouden Eeuw

Tot eind 2016

Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17de eeuw afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn voor het eerst verzameld in de Hermitage Amsterdam. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Ze tonen ons regenten, schutters en kooplieden van allerlei rangen, standen en religies, gebroederlijk naast elkaar.

Tentoonstelling Catharina de Grote ontrafelt leven en mythes van Europa’s grootste keizerin

18 juni 2016 – 15 januari 2017

250 jaar nadat zij met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam in een rijke tentoonstelling het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en de hofintriges.Geholpen door haar memoires en die van tijdgenoten brengen ruim driehonderd objecten uit de Hermitage St.-Petersburg de bezoeker dicht op de huid van Catharina. De tentoonstelling ontrafelt haar leven en schetst haar karakter. Een tentoonstelling als een juwelenkist, met schitterende persoonlijke bezittingen zoals japonnen, sieraden, cameeën, snuifdozen, de mooiste werken uit haar enorme kunstverzameling, schilderijen, beeldhouwwerken, toegepaste kunst en portretten van haar vrienden en geliefden.

Het Koninklijk Paleis


Het Koninklijk Paleis is gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Bouwmeester Jacob van Campen ontwikkelde een omvangrijk decoratieprogramma. Gevierde Amsterdamse schilders zoals Ferdinand Bol, Govaert Flinck en Jan Lievens leverden een bijdrage. De Vlaamse beeldhouwer Artus Quellinus maakte veel monumentale beeldhouwwerken. Kunstwerken die tot op de dag van vandaag te zien zijn.

Koning Lodewijk Napoleon nam in 1808 zijn intrek in het gebouw. Vrijwel alle kostbare meubels uit die tijd zijn achtergebleven. Stoelen, tafels, bedden, banken, spiegels, klokken en kroonluchters behoren tot een van de best bewaard gebleven en meest complete Empire collecties ter wereld.

In de vertrekken zijn kunstwerken uit de collectie van Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau te zien. Veel schilderijen tonen de diverse leden uit het geslacht Oranje-Nassau.

Van Gogh Museum


In de tien jaar dat Van Gogh als kunstenaar actief was (1880-1890), heeft hij een groot aantal kunstwerken gemaakt, waarvan ruim 860 schilderijen en bijna 1200 werken op papier bewaard zijn gebleven. Een groot deel - 201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten - bevindt zich in het Van Gogh Museum. Daarnaast zijn er veel werken van de kunstenaar te zien in het Kröller-Müller Museum in Otterlo en in het Parijse Musée d’Orsay. De rest is verspreid over diverse musea en particuliere collecties, van Nederland tot in de Verenigde Staten en Japan.

Lichte Zeden

19 februari t/m 19 juni 2016

Wat trok kunstenaars aan in prostitutie als onderwerp? Kom vanaf 19 februari 2016 naar de spraakmakende tentoonstelling 'Lichte zeden' en bekijk de werken van grote namen als Vincent van Gogh, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Kees van Dongen en Pablo Picasso.

Nooit eerder werd de verbeelding van prostitutie in de Franse 19de-eeuwse kunst zo uitgebreid belicht. Prostitutie was in de tweede helft van de 19de eeuw een favoriet onderwerp in de beeldende kunst. Gretig verbeeldden kunstenaars de prostitutie als aspect van het moderne stadsleven in Parijs en schilderden tippelende vrouwen op de boulevards, rijke courtisanes in hun salon en de afgeleefde prostituees in het bordeel.

Het thema was actueel door de talrijke maatschappelijke discussies over de gevaren van prostitutie en de voor- en nadelen van regulering. Lichte zeden laat zien wat kunstenaars aantrok in dit prikkelende, maar ook complexe en gevoelige onderwerp.

Met een e-ticket heeft u snel toegang tot het Van Gogh Museum. Koop kaarten

Anne Frank Huis


De voormalige onderduikplek waar Anne Frank haar dagboek schreef, is nu een museum. Leer de lotgevallen kennen van de acht onderduikers en de mensen die hen tijdens de oorlog hebben geholpen. Onder de vele originele geschriften in de collectie bevindt zich ook het dagboek van Anne Frank. Het museum is dagelijks geopend vanaf 9.00 uur tot 22.00 (van november t/m maart tot 19.00 op weekdagen en tot 21.00 op zaterdagen).

Vanaf 1 mei 2016 is het Anne Frank Huis van 9.00 tot 15.30 uur alleen toegankelijk voor bezoekers met een online kaartje met tijdslot. Van 15.30 uur tot sluitingstijd kunt u het Anne Frank Huis zonder online kaartje bezoeken en een kaartje kopen bij de ingang van het museum.

Koop kaarten

In Koninklijk Theater Carré

Holland Festival: Theatre of the World

za 11 juni t/m zo 19 juni 2016

Holland Festival: The Syrian National Orchestra for Arabic Music

wo 22 juni 2016

Dijkers & Strijkers

do 30 juni en vr 1 juli 2016

De Verleiders - Door de bank genomen

di 5 juli t/m za 23 juli 2016

Cirque Éloize - iD

wo 27 juli t/m zo 7 augustus 2016

Hans Klok's House of Horror

zo 14 augustus t/m zo 2 oktober 2016

Het Stedelijk Museum


Eind 2012 was de eerste grote renovatie van het historisch gebouw uit 1895 van het Stedelijk, ontworpen door A.W. Weissman voltooid. Bijna alle ruimten zijn getransformeerd tot museumzalen, waardoor het Stedelijk, meer dan ooit in de geschiedenis van het museum, in staat is de vaste collectie permanent te presenteren, De nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten voorziet in ruimtes voor de tijdelijke tentoonstellingen en biedt plaats aan publieksvoorzieningen als entree, restaurant, winkel en bibliotheek. Dankzij deze ingreep is het museum nu naar het Museumplein georiënteerd, waardoor er voor het eerst een actief samenspel is tussen het Stedelijk en zijn buren, het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Concertgebouw.

“Met deze heropening, waar lang naar is uitgekeken, neemt het Stedelijk Museum Amsterdam opnieuw krachtig positie te midden van grote en vooraanstaande kunstinstituten. Het zet Amsterdam in de schijnwerpers als een centrum van artistieke vernieuwing en het brengt nieuw leven op het Museumplein – één van de belangrijkste cultuurlandschappen in de wereld”, aldus Ann Goldstein. “Bovenal, met de voltooiing van Mels Crouwels stoutmoedige en tegelijkertijd briljant ontworpen functionele gebouw, voegen wij een belangrijk nieuw werk toe aan onze collectie modern design van Nederlandse bodem.”

Wonen in de Amsterdamse School

9 apr - 28 aug 2016

In 2016 keert de Amsterdamse School terug in het Stedelijk. Wonen in de Amsterdamse School is een spectaculair overzicht van interieurontwerpen van de Amsterdamse School: meubelen, lampen, klokken, keramiek, textiel en grafische toepassingen als behang. De tentoonstelling bevat meer dan 500 bijzondere ontwerpen van onder meer Jaap Gidding, Michel de Klerk, Piet Kramer, Hildo Krop en Marie Kuyken.

De Amsterdamse School (1910-1930) is een expressieve stroming in de Nederlandse architectuur, ontstaan in Amsterdam. De stroming is wat rijkdom aan vormen betreft uniek in Nederland en betrof niet alleen architectuur maar ook ontwerpen voor meubelen en andere interieuronderdelen zoals lampen, klokken, haarden en textiel. In de jaren ’20 was de Amsterdamse School van groot belang. De expressieve vormen en kleuren waren uniek in Nederland en ook internationaal van invloed.

Na WOII kregen het constructivisme van De Stijl en het functionalisme van het Bauhaus de overhand. Pas in de jaren ’70 kwam er in Nederland weer aandacht voor de Amsterdamse School. Het Stedelijk organiseerde in 1975 de eerste grote museale presentatie. Het overzicht dat nu wordt gepresenteerd is het resultaat van jarenlang onderzoek én een speurtocht die leidde naar meubelen bij particulieren thuis – veel van deze stukken maken deel uit van de tentoonstelling.

Koop uw ticket online


Grachtenfestival


12 - 21 | 8 | 2016


De Amsterdamse zomer is niet compleet zonder het Grachtenfestival: een festival vol klassieke muziek in het hart van de stad. Het festival keert terug van 12 tot en met 21 augustus 2016.

Het muziekfestival trekt jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers. Er staan altijd veel jonge, getalenteerde musici op het programma, voor wie het Grachtenfestival de volgende stap in hun carrière betekent. De circa tweehonderd concerten vinden plaats op verschillende bijzondere locaties.

Het Grachtenfestival 2016 is inmiddels de 19e editie van dit sfeer- en succesvolle festival, waar jaarlijks meer dan 54.000 bezoekers uit binnen- en buitenland op afkomen.

Nationale Opera en Ballet

 

Transatlantic

Het Nationale Ballet 11 t/m 26 juni 2016

Ballet met een shot adrenaline

Ze wonen in New York, Londen, Berlijn en Amsterdam, maar delen eenzelfde passie: vertrekkend vanuit de klassieke techniek leiden ze het ballet nieuwe, ongekende richtingen op. In Transatlantic brengt Het Nationale Ballet vier jonge ‘rebellen van de dans’ van beide kanten van de Atlantische Oceaan samen. Justin Peck, George Williamson, David Dawson en Ernst Meisner tonen u met Transatlantic de ‘state of the art’ van het eenentwintigste-eeuwse ballet.

‘Rising star’ Justin Peck is de nieuwe huischoreograaf van het New York City Ballet. Pas 27 jaar en toch heeft hij al meer dan twintig werken gecreëerd, waarin hij de kunstvorm ‘van een shot adrenaline voorziet’. Year of the Rabbit, op muziek van singer-songwriter Sufjan Stevens, is alom geprezen vanwege het pure dansplezier. Een ode aan de verbeeldingskracht.

De Brit George Williamson sleepte in 2013 – hij was toen 22 jaar – met Firebird een nominatie in de wacht voor een Benois de la Danse (‘Oscar van de dans’). Williamson laat een onmiskenbaar eigen stijl zien. Dat was al te zien in Dawn Dances, dat hij vorig jaar voor de Junior Company maakte, een prachtig ensemblewerk waarin hij tegelijkertijd iedere danser afzonderlijk liet schitteren. De choreografie was zo’n succes dat Williamson nu een nieuw werk maakt voor Transatlantic.,

Overture, door David Dawson in 2013 gecreëerd voor Het Nationale Ballet, werd genomineerd voor de Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansproductie. Het bruisende ballet laat achttien dansers excelleren in gratie, kracht en virtuositeit. Maar het kent ook een kwetsbare kant. Net als in T.S. Eliots gedicht The Four Quartets – Dawsons inspiratiebron – zoomt het in op gevoelens van lijden en liefde.

Tot slot in Transatlantic een wereldpremière van Nederlander Ernst Meisner. Hij verruilde in 2013 zijn dansloopbaan bij Het Nationale Ballet voor de functie van artistiek coördinator van de Junior Company. Meisner heeft inmiddels laten zien dat hij ook een uitzonderlijk getalenteerd choreograaf is, onder meer met Axiom of choice, dat in het seizoen 2014-2015 te zien was in het programma Back to Bach.

Lees meer op de website van Het Nationale Ballet

Don Giovanni

De Nationale Opera t/m 29 mei 2016

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Mozarts Don Giovanni is voor velen dé favoriete opera. Niet alleen vanwege de onaards mooie muziek, maar ook om smakelijke ingrediënten als seks, geweld, humor en spanning.

Don Giovanni, de losbandige hoofdpersoon, misdraagt zich voortdurend en ziet vrouwen als speelgoed. Maar hij toont geen berouw, ook al kost hem dat het leven. In deze versie speelt het verhaal zich af in een nachtelijk bos. De Don is tijdens het gevecht met de Commendatore dodelijk gewond geraakt en beleeft het hele drama terwijl hij langzaam stervende is. Of zijn het hallucinaties? En zijn het opeens de drie vrouwen die hém als lustobject zien?

Claus Guth (regisseur) studeerde in München. De regisseur beleefde in 1999 zijn internationale doorbraak met de wereldpremière van Luciano Berio’s Cronaca del Luogo (Salzburger Festspiele) en keerde daarna terug met Iphigénie en Tauride, Zaide en een Mozart/Da Ponteserie.

Lees meer op de website van De Nationale Opera

De Nieuwe Kerk

World Press Photo

16 april tot en met 10 juli 2016

Ieder jaar vanaf april in De Nieuwe Kerk Amsterdam: World Press Photo. Het is de start van de lange wereldtour van de internationale persfotowedstrijd. Ruim 12 weken lang kunt u de indrukwekkende winnende persfoto’s zien van tientallen fotografen uit de hele wereld.

Journalisten maken steeds vaker gebruik maken van bewegend beeld en internet. Daarom is in 2011 naast de persfotowedstrijd de multimediawedstrijd in het leven geroepen. Op grote, zwevende panelen en beeldschermen zijn de winnaars van deze wedstrijd te zien.

De allereerste tentoonstelling in 1955 werd in Amsterdam gehouden. Van 1982 tot 1999 bood De Nieuwe Kerk Amsterdam al onderdak aan World Press Photo en sinds 2014 is dat opnieuw zo.

Beurs van Berlage

Beurs van verhalen

110 jaar geleden werd de Beurs van Berlage geopend door de destijds 23-jarige Koningin Wilhelmina, in het bijzijn van honderden nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders. Sindsdien zijn hier miljoenen mensen over de vloer geweest.

Beurs van Berlage is een van de belangrijkste en beroemdste rijksmonumenten van Nederland. Het gebouw is niet alleen van groot belang voor de architectuur, het heeft ook een bijzonder interessante geschiedenis en huisvest vele verborgen schatten.

Ga mee naar het hoogtepunt van de bouwkundige carrière van architect H.P. Berlage (1856-1934): de Beurs van Berlage. In samenwerking met Artifex biedt de Beurs van Berlage u de unieke mogelijkheid om een instaprondleiding te volgen. Een gids leidt u rond door dit schitterende gebouw, dat tegenwoordig gezien wordt als het begin van moderne architectuur in Nederland. U bezoekt de beurszalen en maakt kennis met de rijke historie en indrukwekkende architectuur die kenmerkend is voor de Beurs. Daarnaast biedt de Beurs van Berlage ook een beklimming van de klokkentoren met wijds uitzicht over Amsterdam aan.

Gestart wordt met een warme kop koffie, daarna wandelt u een uur lang door de unieke Beurs van Berlage. Afgesloten wordt met een beklimming van de klokkentoren met een fantastisch uitzicht over de stad. Voor dit alles betaalt u € 14,50. Gebouwd om te inspireren zult u de Beurs van Berlage rijker verlaten en voortaan met een ander oog bekijken. Wij bieden u de mogelijkheid deze tour passend af te sluiten door het genieten van een lunch in het Beurs van Berlage Grand Café.

The Art of Banksy

18 juni t/m 30 september 2016

Het iconische werk van street art kunstenaar Banksy is van 18 juni tot en met 30 september te bewonderen in Amsterdam. De voormalig agent van Banksy en galeriehouder Steve Lazarides heeft een omvangrijke verzameling werk van Banksy bijeengebracht, die in samenwerking met Brand New Expo in de Beurs van Berlage wordt tentoongesteld.

Opgesteld binnen diverse high-tech displayinstallaties zoals gereconstrueerde Londense straten, metrostations, huiskamers en zelfs Banksy’s atelier vertelt THE ART OF BANKSY aan de hand van ruim 85 originele werken het verhaal van de veelbesproken kunstenaar.

THE ART OF BANKSY toont dat het werk van Banksy ook buiten de oorspronkelijke context spraakmakend is en tot nadenken stemt. Wat de tentoonstelling niet doet is antwoord geven op de vraag wie of wat Banksy is. Die vraag houdt de kunstwereld al sinds het begin van de jaren '90 bezig. Hoe dan ook, de Britse Banksy duikt wereldwijd op en weet met humoristische, politiek getinte en enigszins provocerende werken, die hij in de openbare ruimte plaatst, de gevestigde orde op te schudden. Veelal door met stencils afbeeldingen en teksten op muren te spuiten maar vaak ook door onder de neus van curatoren zijn werken eigenhandig in musea op te hangen, zoals het Metropolitan in New York en het British Museum in Londen.

Koop uw tickets