ATTRACTIES EN EVENEMENTEN IN AMSTERDAM

U verveelt zich nooit in Amsterdam

Hier vindt u informatie over wat er zoal te doen, te zien en te beleven is in Amsterdam. En u weet, er is altijd wel iets te doen in Amsterdam, dus tijdens uw verblijf in onze stad hoeft u zich nooit te vervelen. Met dank aan iamsterdam.com en verschillende andere bronnen.

Amsterdam Museum


Amsterdam. Ooit een kleine nederzetting aan de Amstel. Later het centrum van de zeventiende-eeuwse wereldhandel. Vandaag de dag een kleurrijke wereldstad met een bijzonder uiterlijk en met eigenzinnige bewoners. Het Amsterdam Museum vertelt het meeslepende verhaal van de groei en bloei van deze unieke stad. Maak een boeiende ontdekkingsreis langs zeven eeuwen stadsgeschiedenis door de intieme zalen en binnenplaatsen van het voormalig Burgerweeshuis waar ooit Amsterdamse wezen leefden.

In vogelvlucht door de geschiedenis in het Amsterdam Museum. Ontdek het Amsterdamse DNA in 45 minuten

Het Amsterdam Museum (voormalig Amsterdams Historisch Museum) heeft een bijzondere afdeling: Amsterdam DNA. Als een driedimensionale reisgids voert deze presentatie je in 45 minuten mee door de Amsterdamse geschiedenis. Zorgvuldig uitgekozen topstukken, waaronder nieuwe aanwinsten en bruiklenen, vertellen in zeven hoofdstukken het boeiende en veelzijdige verhaal van de stad.

Hermitage Amsterdam


De Hermitage Amsterdam heeft in het geheel verbouwde en gerenoveerde Amstelhof haar deuren geopend voor het publiek. Het 17de-eeuwse 'landmark' aan de Amstel veranderde tussen juni 2007 en juni 2009 van een verpleeghuis in een spectaculair multifunctioneel museum met tentoonstellingszalen, café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en Hermitage voor Kinderen. De Hermitage Amsterdam is dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur en op woensdag tot 20:00 uur. De Hermitage Amsterdam is gesloten op 25 december, 1 januari en 30 april.

Hollanders van de Gouden Eeuw

Tot eind 2016

Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17de eeuw afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn voor het eerst verzameld in de Hermitage Amsterdam. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Ze tonen ons regenten, schutters en kooplieden van allerlei rangen, standen en religies, gebroederlijk naast elkaar.

Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage

28 maart - 8 november 2015

In het jaar dat de slag bij Waterloo van 1815 in heel Europa wordt herdacht zet de Hermitage Amsterdam de klok terug naar de beslissende jaren vóór Waterloo, de tijd van Napoleon Bonaparte en twee heel bijzondere en verschillende tijdgenoten: zijn grote liefde Joséphine en tsaar Alexander I, zijn vriend en vijand.

Aan de hand van ruim tweehonderd prachtige schilderijen, sculpturen, persoonlijke bezittingen, japonnen en uniformen, toegepaste kunstvoorwerpen en indrukwekkende wapens wordt het verhaal verteld van twee grote heersers en van female power. Vriendschap, oorlog, liefde en politiek staan centraal, maar ook Joséphines grootse kunstcollectie, met onder andere Hollandse en Italiaanse meesters als Potter, Van der Werff, Luini en Canova. De twee mannen komen fysiek heel dichtbij, door Napoleons dodenmasker en een medaillon met een haarlok van Alexander. Joséphines collectie zou uiteindelijk grotendeels in de Hermitage terechtkomen en een groot aantal hoogtepunten daaruit wordt voor het eerst in Nederland tentoongesteld.

Het Koninklijk Paleis


Het Koninklijk Paleis is gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Bouwmeester Jacob van Campen ontwikkelde een omvangrijk decoratieprogramma. Gevierde Amsterdamse schilders zoals Ferdinand Bol, Govaert Flinck en Jan Lievens leverden een bijdrage. De Vlaamse beeldhouwer Artus Quellinus maakte veel monumentale beeldhouwwerken. Kunstwerken die tot op de dag van vandaag te zien zijn.

Koning Lodewijk Napoleon nam in 1808 zijn intrek in het gebouw. Vrijwel alle kostbare meubels uit die tijd zijn achtergebleven. Stoelen, tafels, bedden, banken, spiegels, klokken en kroonluchters behoren tot een van de best bewaard gebleven en meest complete Empire collecties ter wereld.

In de vertrekken zijn kunstwerken uit de collectie van Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau te zien. Veel schilderijen tonen de diverse leden uit het geslacht Oranje-Nassau.

Voor openingstijden en informatie over toegangsprijzen kunt u op de link hierboven klikken.

Van Gogh Museum


In de tien jaar dat Van Gogh als kunstenaar actief was (1880-1890), heeft hij een groot aantal kunstwerken gemaakt, waarvan ruim 860 schilderijen en bijna 1200 werken op papier bewaard zijn gebleven. Een groot deel - 201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten - bevindt zich in het Van Gogh Museum. Daarnaast zijn er veel werken van de kunstenaar te zien in het Kröller-Müller Museum in Otterlo en in het Parijse Musée d’Orsay. De rest is verspreid over diverse musea en particuliere collecties, van Nederland tot in de Verenigde Staten en Japan.

Met een e-ticket heeft u snel toegang tot het Van Gogh Museum. Koop kaarten

Anne Frank Huis


De voormalige onderduikplek waar Anne Frank haar dagboek schreef, is nu een museum. Leer de lotgevallen kennen van de acht onderduikers en de mensen die hen tijdens de oorlog hebben geholpen. Onder de vele originele geschriften in de collectie bevindt zich ook het dagboek van Anne Frank. Het museum is dagelijks geopend vanaf 9.00 uur. Koop online uw kaartje voor het Anne Frank Huis om een eventuele rij te vermijden. Koop kaarten

In Koninklijk Theater Carré

Najib Amhali - I Amhali

7 april t/m 17 mei 2015

Geluk? Geluk zit ‘m in de kleine dingen. Dat weet Najib Amhali, pasgetrouwd en net vader, als geen ander. In zijn achtste avondvullende show, spat het plezier van Najib af.

Als vanouds! Wervelend en vol muziek, dankzij de band Plus Supportact. I Amhali gaat over niemand minder dan... mister Amhali himself. Maken de grote mijlpalen in zijn leven Najib ook volwassener? Niet altijd. Zijn vrouw zit daardoor soms met twee kinderen opgescheept... Hij biedt een vrolijke kijk op zijn nieuwe levensgeluk. Want ook dat, zit 'm in de kleine dingen.

Cirque Éloize - iD

24 juni t/m 19 juli 2015

Bij de première van Cirque Éloize’s iD kopte de Montreal Gazette: “West Side Story gone Hip Hop Circus”. Bijna 6 jaar later is de show bezocht door ruim 1 miljoen mensen, in meer dan 12 landen.

Carré haalt iD deze zomer naar Nederland en laat daarmee zien wat het streetwise zusje van die andere grote circusact uit Canada, aan de wereld van circus en spektakel heeft toe te voegen. 14 jonge topartiesten, vertegenwoordigers van een nieuwe generatie, laten gedurende 90 bloedstollende minuten een show zien die zijn weerga maar nauwelijks kent.

Het doet denken aan de eerste kennismaking met Cirque du Soleil of de Blue Man Group. Dezelfde extase en euforie, maar passend bij de tijdsgeest van nu. iD van Cirque Éloize is een razendknap uitgebalanceerde mix van topacrobatiek, urban dance en hightech video projecties. Een adrenaline rush met een vleugje West Side Story-achtige ‘boy meets girl’ straatromantiek. Adembenemend, beeldschoon en op sommige momenten gewoonweg poëtisch.

Het Stedelijk Museum


De eerste grote renovatie van het historisch gebouw uit 1895 van het Stedelijk, ontworpen door A.W. Weissman, is voltooid. Bijna alle ruimten zijn getransformeerd tot museumzalen, waardoor het Stedelijk, meer dan ooit in de geschiedenis van het museum, in staat zal zijn de vaste collectie permanent te presenteren, De nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten voorziet in ruimtes voor de tijdelijke tentoonstellingen en biedt plaats aan publieksvoorzieningen als entree, restaurant, winkel en bibliotheek. Dankzij deze ingreep is het museum nu naar het Museumplein georiënteerd, waardoor er voor het eerst een actief samenspel zal zijn tussen het Stedelijk en zijn buren, het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Concertgebouw.

“Met deze heropening, waar lang naar is uitgekeken, neemt het Stedelijk Museum Amsterdam opnieuw krachtig positie te midden van grote en vooraanstaande kunstinstituten. Het zet Amsterdam in de schijnwerpers als een centrum van artistieke vernieuwing en het brengt nieuw leven op het Museumplein – één van de belangrijkste cultuurlandschappen in de wereld”, aldus Ann Goldstein. “Bovenal, met de voltooiing van Mels Crouwels stoutmoedige en tegelijkertijd briljant ontworpen functionele gebouw, voegen wij een belangrijk nieuw werk toe aan onze collectie modern design van Nederlandse bodem.”

A year at the Stedelijk: Tino Sehgal

1 januari t/m 31 december 2015

Opgebouwd als een opeenvolgende serie van 12 werken in 12 maanden wordt in de tentoonstelling steeds een ander werk uit het oeuvre van Sehgal gepresenteerd, in steeds een andere museumzaal.

De tentoonstelling kent een spanningsboog; in januari start het project met een subtiele interventie in een van de museumzalen: Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things uit de collectie van het Stedelijk. In dit werk neemt een op de vloer liggende menselijke figuur met continue, vloeiende bewegingen lichaamsposities aan die verwijzen naar het werk van Bruce Nauman en Dan Graham. In de maanden na januari zullen de werken steeds omvangrijker worden, om in de zomer te culmineren in ‘situaties’ waarbij veel figuranten betrokken zijn. De werken na de zomer worden weer steeds kleiner van schaal, om in december te eindigen.

Sehgals retrospectief zal niet alleen vernieuwend zijn ten aanzien van het fenomeen overzichtstentoonstelling, het zal ook de opmaat zijn voor een nieuwe visie op het gebruik van het gebouw onder de nieuwe directie. Curatoren van de tentoonstelling zijn Beatrix Ruf en Martijn van Nieuwenhuyzen.

Koop uw ticket online

DWDD Pop-Up Museum

Het De Wereld Draait Door Pop-Up Museum is tot 25 mei 2015 te bezoeken in het Allard Pierson Museum. Tien vaste gasten van De Wereld Draait Door hebben ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan van het tv-programma een DWDD-tentoonstelling samengesteld door hun favoriete kunstwerk te kiezen uit de depots van tien Nederlandse topmusea.

De gastconservatoren, onder wie Marc-Marie Huijbregts, Nico Dijkshoorn en Jasper Krabbé, zijn elk in een ander museum op zoek gegaan naar werk van verborgen meesters. Per museum is er in het Allard Pierson één zaal ingericht, naar de ideeën en smaak van de gastconservatoren. Deelnemende musea zijn onder andere het Gemeentemuseum Den Haag, Centraal Museum Utrecht en het Groninger Museum.

Nationale Opera en Ballet


La dame aux camélias

Het Nationale Ballet 10 t/m 26 april 2015

Het verhaal van 'La traviata' als aangrijpend dansdrama

John Neumeiers La Dame aux Camélias is een van de belangrijkste verhalende balletten van de afgelopen vijftig jaar. Het ballet naar de gelijknamige roman van Alexandre Dumas, is ook bekend van Verdi’s operabewerking La traviata.

Als een van de grootste eigentijdse ‘verhalenvertellers’ maakte Neumeier van het liefdesverhaal een overweldigend psychologisch dansdrama. Daarbij heeft hij uitdagende rollen gecreëerd, zowel in danstechnisch opzicht - met name de duetten zijn virtuoos - als in artistieke zin. “Elke danser kan er zijn eigen interpretatie aan geven. Het verhaal vertellen alsof het nog nooit eerder verteld is.”

Lees meer op de website van Het Nationale Ballet

Macbeth

De Nationale Opera 3 t/m 28 april 2015

Giuseppe Verdi (1813-1901)

In Giuseppe Verdi’s ‘Schotse’ opera Macbeth zit geen romantisch liefdesverhaal, zoals in de meeste opera’s: hier draait alles om het verkrijgen van de hoogste macht. Opgezweept door zijn duivelse echtgenote gaat de ambitieuze titelheld over lijken om koning te worden.

Verdi was een groot bewonderaar van Shakespeare. Macbeth was het eerste van diens toneelstukken dat de componist
op muziek zette. We hebben hier te maken met een ‘nieuwe’ Verdi, die klankschoonheid minder belangrijk vindt dan inleving en expressie. Alles moet in dienst staan van het drama. Vaak gaat de tekstvoordracht over de grenzen van de klassieke zangtechniek heen. Het letterlijk voorlezen van een brief door Lady Macbeth was voor die tijd (1847) zelfs revolutionair.

Lees meer op de website van De Nationale Opera

De Nieuwe Kerk


Op 18 april start wereldtour World Press Photo 15 in De Nieuwe Kerk Amsterdam

18 april - 5 juli

Op zaterdag 18 april opent in De Nieuwe Kerk Amsterdam World Press Photo 15, het begin van de lange wereldtour van de internationale persfotowedstrijd. De tentoonstelling bevat indrukwekkende persfoto’s van 41 prijswinnaars uit 17 landen, in acht categorieën: Algemeen nieuws, Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Portretten en Sport. De jaarwinnaar is Mads Nissen uit Denemarken. In elke categorie zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend (m.u.v. de categorie sport stories die dit jaar alleen een eerste en tweede prijs heeft), voor zowel enkel beeld als series. Net als in 2014, toen World Press Photo na 15 jaar terugkeerde in De Nieuwe Kerk, wordt het speciaal ontwikkelde hangsysteem gebruikt, waardoor de foto’s lijken te zweven in de gotische ruimte aan de Dam.

Midden in de tentoonstelling, in het hoogkoor, zijn op grote panelen en beeldschermen de winnaars van de multimedia-wedstrijd te zien. De winnaars worden medio maart bekendgemaakt. Omdat journalisten steeds vaker gebruik maken van bewegend beeld en internet, is in 2011 deze wedstrijd in het leven geroepen.

Beurs van Berlage


Blazen in de Beurs

19 april 2015

VHet concert op zondag 19 april, gegeven door deze twee toporkesten, bestaat uit een gecombineerd programma van klassieke, filmische en lichte muziek. Zo wordt o.a. 'Gandalf' uit de film The Lord of the Rings gespeeld en 'Rhapsody in Blue' van Gershwin. Een perfect afwisselend programma voor een heerlijke lentemiddag in april.

Op zondag 19 april spelen de Koninklijke Biltse Harmonie en Harmonieorkest Groot Excelsior een duoconcert. De Koninklijke Biltse Harmonie heeft zich sinds de oprichting in 1900 ontwikkeld tot een toonaangevende muziekvereniging. Het circa 85 muzikanten tellende Groot Harmonieorkest dat onder leiding staat van dirigent Johan Boonekamp, speelt op hoog niveau. Het orkest komt uit in de eerste divisie van de KNFM, dat is het hoogste niveau in de amateurklasse voor harmonieorkesten. Naast hoge muzikale prestaties staan plezier en gezelligheid ook hoog in het vaandel. Het orkest viert dit jaar haar 115de verjaardag. Groot Excelsior werd in 1981 opgericht door een aantal oudleden van het jeugdorkest. Nog steeds hebben de meeste leden van Groot Excelsior in hun jeugd in Jong Excelsior gespeeld. Groot Excelsior telt ruim 60 leden en musiceert op hoog niveau, onder leiding van Ronald Slager. Tijdens het muziekconcours in 2013 behaalde Groot Excelsior 89 punten en promoveerde daarmee naar de 1e divisie. Regelmatig concerteert het orkest samen met Jong Excelsior of in samenwerking met andere (buitenlandse) orkesten en koren, zoals tijdens dit concert in de Beurs van Berlage.

Programma:
13.30 – 14.15 uur ontvangst publiek
14.15 – 15.05 uur aanvang concert orkest Koninklijke Biltse Harmonie
15.05 – 15.30 uur pauze
15.30 – 16.20 uur aanvang concert orkest Groot Excelsior
16.20 – 17.45 uur nazit