ATTRACTIES EN EVENEMENTEN IN AMSTERDAM

U verveelt zich nooit in Amsterdam

Amsterdam Museum


Amsterdam. Ooit een kleine nederzetting aan de Amstel. Later het centrum van de zeventiende-eeuwse wereldhandel. Vandaag de dag een kleurrijke wereldstad met een bijzonder uiterlijk en met eigenzinnige bewoners. Het Amsterdam Museum vertelt het meeslepende verhaal van de groei en bloei van deze unieke stad. Maak een boeiende ontdekkingsreis langs zeven eeuwen stadsgeschiedenis door de intieme zalen en binnenplaatsen van het voormalig Burgerweeshuis waar ooit Amsterdamse wezen leefden.

In vogelvlucht door de geschiedenis in het Amsterdam Museum. Ontdek het Amsterdamse DNA in 45 minuten

Het Amsterdam Museum (voormalig Amsterdams Historisch Museum) heeft een bijzondere afdeling: Amsterdam DNA. Als een driedimensionale reisgids voert deze presentatie je in 45 minuten mee door de Amsterdamse geschiedenis. Zorgvuldig uitgekozen topstukken, waaronder nieuwe aanwinsten en bruiklenen, vertellen in zeven hoofdstukken het boeiende en veelzijdige verhaal van de stad.

amsterdam-museum

Hermitage Amsterdam


De Hermitage Amsterdam opende in 2009 in het geheel verbouwde en gerenoveerde Amstelhof haar deuren geopend voor het publiek. Het 17de-eeuwse 'landmark' aan de Amstel veranderde tussen juni 2007 en juni 2009 van een verpleeghuis in een spectaculair multifunctioneel museum met tentoonstellingszalen, café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en Hermitage voor Kinderen. De Hermitage Amsterdam is dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur en op woensdag tot 20:00 uur. De Hermitage Amsterdam is gesloten op 25 december, 1 januari en 27 april.

Portrait Gallery of the Golden Age

Dertig reusachtige groepsportretten uit de zeventiende eeuw uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum, voor het eerst samen. In de Hermitage Amsterdam. Het zijn de ‘broers en zussen van de Nachtwacht’, uniek in de wereld. Vanwege hun grote formaat waren ze zelden te zien. Bekijk hoe regenten, schutters en kooplieden van allerlei rangen, standen en religies gebroederlijk naast elkaar staan. Rembrandts Anatomische les van Dr. Deijman en schuttersportretten van onder meer Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy zijn slechts enkele van de topstukken in Portrait Gallery of the Golden Age/Hollanders van de Gouden Eeuw.* Als afsluiting brengen moderne groepsportretten, gemaakt door fotograaf Taco Anema, de tegenwoordige Nederlandse bestuurscultuur in beeld.

Samen illustreren de schilderijen en foto’s dat typisch Nederlandse gezamenlijke burgerschap. Ze houden ons Nederlanders een spiegel voor. Hoe Nederlanders toen met elkaar omgingen, heeft nog steeds invloed op hoe we dat tegenwoordig doen.

Classic Beauties

16 juni 2018 -13 januari 2019

Heel Europa kijkt halverwege de achttiende eeuw met grote spanning naar de opgravingen in Italië. De schoonheid van de kunstschatten die bovenkomen, slaat in als een bom. Ze worden dé inspiratiebron voor kunstenaars, die de lichamelijke schoonheid van de klassieken herontdekken en perfectioneren. Het lokt een rage uit onder jonge aristocratische Europeanen: zij gaan op Grand Tour. Velen ondernemen de maandenlange reis naar Italië, in het bijzonder naar Rome. Ook Johann Wolfgang von Goethe en de ‘graaf en gravin van het Noorden’, de latere Russische tsaar Paul en zijn vrouw Maria Fjodorovna. In de Eeuwige Stad ontmoeten Grand Touristen beroemde kunstenaars: Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova.

hermitage-amsterdam

Van Gogh Museum


In de tien jaar dat Van Gogh als kunstenaar actief was (1880-1890), heeft hij een groot aantal kunstwerken gemaakt, waarvan ruim 860 schilderijen en bijna 1200 werken op papier bewaard zijn gebleven. Een groot deel - 201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten - bevindt zich in het Van Gogh Museum. Daarnaast zijn er veel werken van de kunstenaar te zien in het Kröller-Müller Museum in Otterlo en in het Parijse Musée d’Orsay. De rest is verspreid over diverse musea en particuliere collecties, van Nederland tot in de Verenigde Staten en Japan.

Met een e-ticket heeft u snel toegang tot het Van Gogh Museum. Koop kaarten

van-gogh-museum

Anne Frank Huis


n de Tweede Wereldoorlog was Anne met haar familie ondergedoken in het Achterhuis, waar ze begon met het schrijven van haar dagboek. Ze overleed in 1945 op 15-jarige leeftijd in concentratiekamp Bergen-Belsen. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland zijn meer dan 100.000 mensen gedeporteerd en gedood in concentratiekampen. De Hollandsche Schouwburg is een van de Amsterdamse oorlogsmonumenten die dit verlies herdenken. Voor veel mensen spreekt het Anne Frank Huis echter meer tot de verbeelding. Haar dagboek is zelfs een van de meest gelezen boeken ter wereld. Omdat het zo goed geschreven is, diende het bovendien als basis voor verschillende films en toneelstukken.

Het Anne Frank Huis is alle dagen geopend, met uitzondering van Jom Kipoer. Van april t/m oktober is het museum dagelijks geopend van 9:00 tot 22:00; van november t/m maart is het museum dagelijks geopend van 9:00 tot 19:00 (op zaterdagen tot 21:00).

Let op: het Anne Frank Huis is alleen toegankelijk met een online ticket met tijdslot. Tickets worden gefaseerd, vanaf twee maanden van te voren tot op de dag zelf, vrijgegeven.

Koop tickets

anne-frank-huis

Image result for stedelijk museum amsterdam

Het Stedelijk Museum


Eind 2012 was de eerste grote renovatie van het historisch gebouw uit 1895 van het Stedelijk, ontworpen door A.W. Weissman voltooid. Bijna alle ruimten zijn getransformeerd tot museumzalen, waardoor het Stedelijk, meer dan ooit in de geschiedenis van het museum, in staat is de vaste collectie permanent te presenteren, De nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten voorziet in ruimtes voor de tijdelijke tentoonstellingen en biedt plaats aan publieksvoorzieningen als entree, restaurant, winkel en bibliotheek. Dankzij deze ingreep is het museum nu naar het Museumplein georiënteerd, waardoor er voor het eerst een actief samenspel is tussen het Stedelijk en zijn buren, het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Concertgebouw.

“Met deze heropening, waar lang naar is uitgekeken, neemt het Stedelijk Museum Amsterdam opnieuw krachtig positie te midden van grote en vooraanstaande kunstinstituten. Het zet Amsterdam in de schijnwerpers als een centrum van artistieke vernieuwing en het brengt nieuw leven op het Museumplein – één van de belangrijkste cultuurlandschappen in de wereld”, aldus Ann Goldstein. “Bovenal, met de voltooiing van Mels Crouwels stoutmoedige en tegelijkertijd briljant ontworpen functionele gebouw, voegen wij een belangrijk nieuw werk toe aan onze collectie modern design van Nederlandse bodem.”

Koop uw ticket online

het-stedelijk-museum

Image result for nationale opera en ballet amsterdam

Nationale Opera en Ballet

 

Cinderella

Het Nationale Ballet 13 december 2018 t/m 1 januari 2019

Christopher Wheeldon

Met de familievoorstelling Cinderella won choreograaf Christopher Wheeldon de prestigieuze Prix Benois de la Danse, de ‘Oscar van de dans’.

Cinderella, een eigentijds en filmisch balletspektakel, is een belevenis vol humor, virtuoze dans en met een fikse dosis magie. Een ‘must see’, het aloude sprookje Assepoester, opnieuw tot leven gebracht voor een nieuwe generatie.

Wheeldons enscenering is gebaseerd op de oorspronkelijke versie van het verhaal, die van de gebroeders Grimm, die donkerder is, maar ook poëtischer. Samen met de Amerikaanse toneel- en scenarioschrijver Craig Lucas schreef Wheeldon een nieuw libretto voor Cinderella, waarin ze de personages meer diepgang gaven.

“Cinderella ís niet het slachtoffer en sloofje zoals ze vaak wordt afgeschilderd. Ze is in mijn ogen meer ‘in control’. Ze weet dat ze geen keuze heeft, dat ze het zal moeten uithouden met de nieuwe vrouw van haar vader en haar dochters, en ze draagt haar lot met opgeheven hoofd en een zekere innerlijke trots. Terwijl de stiefzusters niet alleen maar gemeen en lelijk zijn.”

Lees meer op de website van Het Nationale Ballet

Oedipe

De Nationale Opera 6 t/m 25 december 2018

George Enescu (1881-1955)

De tragedie der tragedies.

George Enescu’s meesterwerk Oedipe, op zichzelf al een muzikaal spektakel, is - in de enscenering van regisseur Àlex Ollé – ook nog eens een visueel spektakel!

HDe Griekse mythe van koning Oedipus, geschreven door tragediedichter Sophokles, raakt ons nog altijd diep. Zonder het te weten doodt Oedipus zijn vader Laius en trouwt hij met zijn moeder Jocaste. Oedipus gaat over de mens in al zijn kwetsbaarheid, over het (onontkoombare) noodlot en over identiteit en schuld.

De Franstalige opera Oedipe is een van de weinige theaterwerken waarin het hele leven van Oedipus wordt verteld. Het einde is in de versie van componist George Enescu milder dan in de meeste andere versies en zijn muziek is tevens zeer toegankelijk. De pastorale sfeer wordt door Enescu opgeroepen door het gebruik van flarden Roemeense volksmuziek, die contrasteren met donkerdere klanken die de slagen van het noodlot vertegenwoordigen.

Lees meer op de website van De Nationale Opera

nationale-opera-and-ballet

De oprichting van de Beurs van Berlage

Aan het einde van de 19de eeuw bloeide de handel in Amsterdam en een toenemend aantal mensen besloot te verhuizen naar de stad. Van de twee vorige incarnaties van de Amsterdamse beurs, waarschijnlijk de oudste beurs ter wereld, was één gebouw ongeschikt en te klein geworden. In 1896 besloot men een nieuwe en verbeterde beursruimte te bouwen en de eer om dit nieuwe gebouw te ontwikkelen ging naar architect en stedelijke ontwerper Hendrik Petrus Berlage.

Het multifunctionele ontwerp van de Beurs van Berlage

Berlage ontwierp een compleet nieuw gebouw, met als belangrijkste kenmerk de klokkentoren die de 'Beursbengel' draagt. Berlage, socialist, was van mening dat de beurshandel een korte levensduur had en niet zo groot zou worden als het nu is. Toch vond hij een slimme en creatieve oplossing voor dit dilemma: geïnspireerd door de Italiaanse Palazzo Pubblicos, besloot hij het nieuwe beursgebouw zodanig te ontwerpen dat het als groot gemeentelijk huis en een openbaar paleis kon dienen.

Beurs van Berlage vandaag

In zijn huidige staat combineert het Beurs van Berlage gebouw de hosting van culturele en sociale activiteiten met een hbelangrijke functie als conferentie- en evenementencentrum. Tentoonstellingen zoals die van de werken van Leonardo da Vinci en Andy Warhol vonden al eerder plaats en aan het einde van het jaar zullen meer dan 300 authentieke Louis Vuitton-koffers en andere voorwerpen uit het midden van de 19de euw worden uitgestald tijdens een unieke fashion-tentoonstelling. Andere delen van het gebouw concentreren zich op publieke evenementen, conferenties, concerten, diners, vergaderingen, symposia en tentoonstellingen - met zo veel ruimtes en mogelijkheden is de Beurs van Berlage de ideale plek om deze verschillende evenementen te hosten.

Bezoek de Beurs van Berlage

Naast de tentoonstellingen en bedrijfsevenementen is de Beurs van Berlage ook open voor bezoekers om van de unieke architectuur te genieten en rondleidingen zijn enkele dagen per week beschikbaar. Het is ook een geweldige plek om te eten of te drinken, fietsen te huren of zelfs te genieten van je eigen "Sherlocked" ervaring met een groep vrienden. De Beurs van Berlage is slechts een paar honderd meter verderop op het Damrak te vinden - naast de Bijenkorf - in de richting van het Centraal Station, een korte wandeling vanaf het hotel. Niet alleen de Beurs van Berlage is binnen handbereik van het hotel, maar ook veel andere attracties van Amsterdam zijn gemakkelijk te bereiken vanaf Hotel Amsterdam dankzij de uitstekende locatie nabij de iconische Dam en de vele vervoersverbindingen van het nabijgelegen Centraal Station.

beurs-van-berlage

 Image result for amsterdam centraal station

Het Centraal Station van Amsterdam, (Amsterdam Centraal) is een van de belangrijkste en drukste stations in Nederland. Dagelijks gaan er duizenden mensen aan boord van treinen, trams, metro's, bussen, taxi's of veerboten. Slechts een paar minuten lopen van het station belandt u midden in het hart van Amsterdam. Amsterdam combineert de intimiteit van een dorp met alle mogelijkheden van een grote stad. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam en de stad heeft een rijke geschiedenis, met veel te zien, te doen en een zeer divers nachtleven. Naast de vervoersfuntie is het gebouw een architectonisch hoogtepunt uit de late 19de eeuw. Het vormt de rand van het oude centrum langs het IJ en biedt een prachtig uitzicht op het Stationsplein en het Damrak. Binnen zijn er tal van winkels, restaurants en cafes om de tijd voordat u in uw  trein stapt plezierig te vullen.

Uitvalshaven naar de rest van Holland

Als u langer dan een paar dagen in Amsterdam verblijft, zijn er verschillende excursies die de moeite waard zijn om  meer van het land te zien. Hotel Amsterdam, gelegen op slechts 700 meter van het station, is het perfecte startpunt om te genieten van de vele bezienswaardigheden die Amsterdam te bieden heeft, maar is ook ideaal gelegen om ons prachtige land per trein verder te verkennen.

Voor elk wat wils

U kunt genieten van een excursie naar de bekende Nederlandse windmolens, met opties om typische Hollandse kaas te proberen of zelfs echte houten klompen te kopen. Of bezoek De Keukenhof in het voorjaar om de miljoenen bloeiende bloemen te bewonderen. Als alternatief zijn er hele en halve dagtochten naar Delft  (waar het bekende Delfts Blauw blauw en wit porselein wordt gemaakt) en Madurodam, het miniatuurmodel dorp in Den Haag. Andere excursies zijn natuurlijk mogelijk, want Nederland is klein genoeg om meerdere steden en bezienswaardigheden te verkennen.

Hotel Amsterdam vlakbij het Centraal Station

Met zijn locatie direct aan de Dam en binnen enkele honderden meters van het Centraal Station is Hotel Amsterdam het perfecte uitgangspunt voor al uw uitstapjes zowel binnen de hoofdstad als voor reizen verderop. Zakenreizigers zullen ook de vele tram- en busverbindingen waarderen die gemakkelijk toegang bieden tot internationale conferentie- en tentoonstellingscentra en ontmoetingsplaatsen.

centraal-staton

Image result for dam square

Als u een overnachting of een dagtocht naar Amsterdam overweegt is de Dam in het hart van Amsterdam één van de mooiste plekken om niet te missen. Slechts vijf minuten lopen op het Damrak vanaf het Centraal Station brengt u op dit plein, het historische hart van Amsterdam. De Dam werd opgericht in de 13e eeuw toen een dam rond de Amstel werd gebouwd om te voorkomen dat de zee de stad binnentrad. Het was altijd een populaire handelsplaats. Langzaam veranderde het karakter van het plein van een handelsplaats naar een 'nationale' ontmoetingsplaats, bekend bij zowel de lokale bevolking als de bezoekers van Amsterdam. Gedurende de jaren zestig was het plein bekend om zijn hippies en sindsdien heeft de Dam zijn ontspannen karakter behouden. Hotel Amsterdam vlakbij de Dam is uw ideale uitvalsbasis om dit gebied te bezoeken.

De Dam: een populair ontmoetingspunt

De Dam is de thuisbasis van een groot aantal restaurants met uitnodigende terrassen, winkels en een aantal nationale monumenten en attracties, zoals het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk. Vanaf de Dam kunt u gemakkelijk de vele musea en attracties van Amsterdam verkennen, of een tocht maken in de stad, met de boot, te voet of op de fiets. Het plein zelf is de perfecte plek om te ontspannen op een terras, een lichte lunch te pakken en de straatartiesten, toeristen en lokale bevolking langs te zien komen. In de avond kunt u genieten van relaxte momenten in de bruine cafes in de smalle steegjes rondom het plein.

Uw hotel in de buurt van de Dam

Hotels op en rond de Dam zijn waarschijnlijk de meest gewilde in Amsterdam, omdat hun locatie bezoekers dicht bij alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zakenlieden vinden het handig om dicht bij het Centraal Station te verblijven, met goede bus- en tramverbindingen naar commerciële locaties zoals de RAI. Hotel Amsterdam is gunstig gelegen, op slechts enkele meters afstand van de Dam en op slechts 700 meter van het Centraal Station. Vanuit uw hotel vlakbij de Dam kunt u gemakkelijk uw weg vinden naar de vele hoogtepunten en attracties van de stad, een bus of tram pakken of Nederland verder verkennen met de trein.

de-dam

Het koninklijk paleis: een unieke stukje geschiedenis

Hoewel de Nederlandse koninklijke familie niet langer in het Koninklijk Paleis woont, is het zeker een bezoekje waard als u Amsterdam bezoekt. Het Paleis ligt op de Dam in het hart van Amsterdam. Het Paleis werd oorspronkelijk in 1648 gebouwd als het stadhuis voor de inwoners van Amsterdam. Na een korte periode in de vroege jaren van de 19de eeuw, toen het gebouw werd bewoond door de Franse koning Louis I, de toenmalige koning van Nederland, en later door de Franse gouverneur, werd het gebouw uiteindelijk de thuisbasis van koning Willem I van Nederland en vele generaties van de Nederlandse koninklijke familie hebben het Paleis sindsdien gebruikt.

Verbaas je over het rijke verleden

Open voor het grote publiek, behalve wanneer het wordt gebruikt voor officiële gelegenheden, kunnen de bezoekers op de meeste dagen genieten van de architectuur, marmer, schilderijen en luxe interieurs van het Paleis. Een gratis audiotour in diverse talen wordt aangeboden als onderdeel van de toegangsprijs van € 10,00. Rondleidingen met historici kunnen geregeld worden voor grotere groepen. De prachtige collectie van Empire meubels, klokken en kroonluchters in het Paleis, dat dateert uit de Franse bezetting, is een van de best bewaarde en meest complete collecties ter wereld.

De Nederlandse koninklijke familie

Vandaag is het hoofd van de Nederlandse koninklijke familie koning Willem-Alexander, maar wat niet veel mensen weten is dat hij ook 889ste is (op een paar neefjes meer of minder na) in de lijn van opvolging voor de Britse troon! De koninklijke familie in Nederland is gerelateerd aan bijna elke andere monarchie in Europa. Door zijn overgrootgrootvader Jan Willem Friso, Prins van Oranje, is koning Willem-Alexander een neef van Margrethe II van Denemarken, Albert II van België, de Groothertog van Luxemburg, Harald V van Noorwegen, Juan Carlos van Spanje, Albert II van Monaco, en Koningin Elizabeth II.

Uw ideale uitvalsbasis voor het bezoeken van het Koninklijk Paleis

Hotel Amsterdam, aan het Damrak, ligt om de hoek van het Koninklijk Paleis, waardoor het een makkelijke wandeling is van het hotel naar het paleis. Het Damrak is een van de oudste delen van Amsterdam. Wanneer u aankomt op het Centraal Station in Amsterdam, leidt het Damrak u rechtstreeks naar het hart van de stad, wat betekent dat het vandaag de belangrijkste toegangsweg is voor miljoenen bezoekers en inwoners van de stad. Een bezoek aan het elegante Nederlandse warenhuis De Bijenkorf, tegenover Hotel Amsterdam, wordt ook sterk aanbevolen.

het-koninklijk-paleis