ATTRACTIES EN EVENEMENTEN IN AMSTERDAM

U verveelt zich nooit in Amsterdam

Hier vindt u informatie over wat er zoal te doen, te zien en te beleven is in Amsterdam. En u weet, er is altijd wel iets te doen in Amsterdam, dus tijdens uw verblijf in onze stad hoeft u zich nooit te vervelen. Met dank aan iamsterdam.com en verschillende andere bronnen.

Amsterdam Museum


Amsterdam. Ooit een kleine nederzetting aan de Amstel. Later het centrum van de zeventiende-eeuwse wereldhandel. Vandaag de dag een kleurrijke wereldstad met een bijzonder uiterlijk en met eigenzinnige bewoners. Het Amsterdam Museum vertelt het meeslepende verhaal van de groei en bloei van deze unieke stad. Maak een boeiende ontdekkingsreis langs zeven eeuwen stadsgeschiedenis door de intieme zalen en binnenplaatsen van het voormalig Burgerweeshuis waar ooit Amsterdamse wezen leefden.

In vogelvlucht door de geschiedenis in het Amsterdam Museum. Ontdek het Amsterdamse DNA in 45 minuten

Het Amsterdam Museum (voormalig Amsterdams Historisch Museum) heeft een bijzondere afdeling: Amsterdam DNA. Als een driedimensionale reisgids voert deze presentatie je in 45 minuten mee door de Amsterdamse geschiedenis. Zorgvuldig uitgekozen topstukken, waaronder nieuwe aanwinsten en bruiklenen, vertellen in zeven hoofdstukken het boeiende en veelzijdige verhaal van de stad.

amsterdam-museum

Hermitage Amsterdam


De Hermitage Amsterdam opende in 2009 in het geheel verbouwde en gerenoveerde Amstelhof haar deuren geopend voor het publiek. Het 17de-eeuwse 'landmark' aan de Amstel veranderde tussen juni 2007 en juni 2009 van een verpleeghuis in een spectaculair multifunctioneel museum met tentoonstellingszalen, café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en Hermitage voor Kinderen. De Hermitage Amsterdam is dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur en op woensdag tot 20:00 uur. De Hermitage Amsterdam is gesloten op 25 december, 1 januari en 27 april.

De lijst van Dubuffet | Meesterwerken uit de Prinzhorn Collectie

vanaf 22 juni 2017

Het Outsider Art Museum presenteert ‘De lijst van Dubuffet | Meesterwerken uit de Prinzhorn Collectie’. In deze tentoonstelling ontdekt het publiek de oorsprong van Outsider Art - de beroemde Collectie Prinzhorn - door de ogen van Jean Dubuffet, één van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw.

Uit nieuw kunsthistorisch onderzoek blijkt voor het eerst wat de ideeën zijn van Jean Dubuffet over de Prinzhorn Collectie. In 2015 werd de verloren gewaande, uitgetypte lijst van Dubuffet gevonden waarin hij de werken naar zijn inzicht heeft beoordeeld. ,,Dit roemruchte bezoek is een sleutelmoment in de kunstgeschiedenis,’’ aldus Hans Looijen, directeur van het Outsider Art Museum (OAM), gevestigd in de Hermitage Amsterdam.

Romanovs & Revolutie

t/m 17 september 2017

Honderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage Amsterdam in februari 2017 de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie. Met meer dan 250 objecten, afkomstig uit de Hermitage St.-Petersburg, het Russisch Staatsarchief in Moskou en het Artillerie Museum in St.-Petersburg, heeft deze tentoonstelling exclusiviteit voor West-Europa. Films, foto’s, schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine St.-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering. Het publiek ervaart in woord en beeld hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van 300 jaar Romanovs in Rusland onafwendbaar maakten. Heel nabij komen de laatste levensjaren van het tsarengezin, tot aan hun moord. 1917: hét kantelpunt in de Russische geschiedenis. De laatste tsaar en de revolutie, een eeuw later exclusief in Amsterdam.

hermitage-amsterdam

Het Koninklijk Paleis


Het Koninklijk Paleis is gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Bouwmeester Jacob van Campen ontwikkelde een omvangrijk decoratieprogramma. Gevierde Amsterdamse schilders zoals Ferdinand Bol, Govaert Flinck en Jan Lievens leverden een bijdrage. De Vlaamse beeldhouwer Artus Quellinus maakte veel monumentale beeldhouwwerken. Kunstwerken die tot op de dag van vandaag te zien zijn.

Koning Lodewijk Napoleon nam in 1808 zijn intrek in het gebouw. Vrijwel alle kostbare meubels uit die tijd zijn achtergebleven. Stoelen, tafels, bedden, banken, spiegels, klokken en kroonluchters behoren tot een van de best bewaard gebleven en meest complete Empire collecties ter wereld.

In de vertrekken zijn kunstwerken uit de collectie van Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau te zien. Veel schilderijen tonen de diverse leden uit het geslacht Oranje-Nassau.

het-koninklijk-paleis

Van Gogh Museum


In de tien jaar dat Van Gogh als kunstenaar actief was (1880-1890), heeft hij een groot aantal kunstwerken gemaakt, waarvan ruim 860 schilderijen en bijna 1200 werken op papier bewaard zijn gebleven. Een groot deel - 201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten - bevindt zich in het Van Gogh Museum. Daarnaast zijn er veel werken van de kunstenaar te zien in het Kröller-Müller Museum in Otterlo en in het Parijse Musée d’Orsay. De rest is verspreid over diverse musea en particuliere collecties, van Nederland tot in de Verenigde Staten en Japan.

Met een e-ticket heeft u snel toegang tot het Van Gogh Museum. Koop kaarten

van-gogh-museum

Anne Frank Huis


n de Tweede Wereldoorlog was Anne met haar familie ondergedoken in het Achterhuis, waar ze begon met het schrijven van haar dagboek. Ze overleed in 1945 op 15-jarige leeftijd in concentratiekamp Bergen-Belsen. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland zijn meer dan 100.000 mensen gedeporteerd en gedood in concentratiekampen. De Hollandsche Schouwburg is een van de Amsterdamse oorlogsmonumenten die dit verlies herdenken. Voor veel mensen spreekt het Anne Frank Huis echter meer tot de verbeelding. Haar dagboek is zelfs een van de meest gelezen boeken ter wereld. Omdat het zo goed geschreven is, diende het bovendien als basis voor verschillende films en toneelstukken.

Het Anne Frank Huis is alle dagen geopend, met uitzondering van Jom Kipoer. Van april t/m oktober is het museum dagelijks geopend van 9:00 tot 22:00; van november t/m maart is het museum dagelijks geopend van 9:00 tot 19:00 (op zaterdagen tot 21:00).

Het Anne Frank Huis is van 9:00 tot 15:30 uur alleen toegankelijk voor bezoekers met een online kaartje met tijdslot. Van 15.30 tot sluitingstijd kunt u het Anne Frank Huis zonder online kaartje bezoeken en een kaartje kopen bij de ingang van het museum.

Koop tickets

anne-frank-huis

In Koninklijk Theater Carré

LITTLE STEVEN AND THE DISCIPLES OF SOUL

zo 25 juni 2017

Borgen - Noord Nederlands Toneel

za 1 juli en zo 2 juli 2017

Brian Wilson - Pet Sounds

ma 3 juli 2017

Cirque Éloize - SALOON

wo 5 juli t/m do 13 juli 2017

Borgen - Noord Nederlands Toneel

za 15 juli en zo 16 juli 2017

Pet Shop Boys

di 18 juli 2017

Borgen - Noord Nederlands Toneel

vr 21 juli en za 22 juli 2017

Het Grootste Zwanenmeer ter wereld

di 22 augustus t/m zo 10 september 2017

carre

Het Stedelijk Museum


Eind 2012 was de eerste grote renovatie van het historisch gebouw uit 1895 van het Stedelijk, ontworpen door A.W. Weissman voltooid. Bijna alle ruimten zijn getransformeerd tot museumzalen, waardoor het Stedelijk, meer dan ooit in de geschiedenis van het museum, in staat is de vaste collectie permanent te presenteren, De nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten voorziet in ruimtes voor de tijdelijke tentoonstellingen en biedt plaats aan publieksvoorzieningen als entree, restaurant, winkel en bibliotheek. Dankzij deze ingreep is het museum nu naar het Museumplein georiënteerd, waardoor er voor het eerst een actief samenspel is tussen het Stedelijk en zijn buren, het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Concertgebouw.

“Met deze heropening, waar lang naar is uitgekeken, neemt het Stedelijk Museum Amsterdam opnieuw krachtig positie te midden van grote en vooraanstaande kunstinstituten. Het zet Amsterdam in de schijnwerpers als een centrum van artistieke vernieuwing en het brengt nieuw leven op het Museumplein – één van de belangrijkste cultuurlandschappen in de wereld”, aldus Ann Goldstein. “Bovenal, met de voltooiing van Mels Crouwels stoutmoedige en tegelijkertijd briljant ontworpen functionele gebouw, voegen wij een belangrijk nieuw werk toe aan onze collectie modern design van Nederlandse bodem.”

Koop uw ticket online

het-stedelijk-museum

Nationale Opera en Ballet

 

Shostakovich Trilogy

Het Nationale Ballet 17 t/m 30 juni 2017

Alexei Ratmansky

Een baanbrekend, intens persoonlijk eerbetoon van de befaamde choreograaf Alexei Ratmansky aan Dmitri Sjostakovitsj, een van de grootste componisten van Rusland. Het werk van beide revolutionaire kunstenaars komt samen in Shostakovich Trilogy.

In Shostakovich Trilogy verkent Alexei Ratmansky de complexe relatie met zijn geboorteland. Ratmansky, die dit zijn meest persoonlijke werk noemt, geeft een sfeerschets van het leven en de carrière van zijn favoriete Russische componist, die zwaar te lijden had onder de beklemmende greep van het Sovjetregime. Ratmansky laat zich inspireren door werk van Dmitri Sjostakovitsj uit diverse perioden. Met een overvloed aan solo's, kleine ensembles en groepswerk overdondert hij de toeschouwers, terwijl hij door bepaalde frases te herhalen en door de opzet van de drie delen – in elk deel vier of vijf solisten met daarachter een gemengd corps de ballet – de trilogie eenheid verleent.

Lees meer op de website van Het Nationale Ballet

Salome

De Nationale Opera 9 juni t/m 5 juli 2017

Richard Strauss (1864-1949)

Met Richard Strauss’ meesterlijke Salome deed de moderne psychologie haar intrede op het operatoneel. Het stuk is kort maar uiterst krachtig, een onontkoombare lavastroom van religie, seks en geweld.

Centraal in Salome staat de verwende prinses van Judea, die het hoofd van Johannes de Doper eist, als ze zijn liefde niet kan krijgen.

Cosima Wagner verweet Strauss dat hem in Oscar Wildes toneelstuk Salome, waarop de opera is gebaseerd, vooral het ‘duivelse element’ aansprak. Ook keizer Wilhelm II had zo zijn bedenkingen over het project: ‘(Strauss) zal zich hiermee zeer veel schade berokkenen.’ Waarop de componist later, terugblikkend op een sensationeel succes, opmerkte: ‘Van deze schade kon ik de villa in Garmisch laten bouwen!’

Lees meer op de website van De Nationale Opera

nationale-opera-and-ballet

De Nieuwe Kerk

World Press Photo 2017

14 april 2017 t/m 9 juli 2017

World Press Photo 2017 is het beginvan de lange wereldtour van de expositie van de internationale persfotowedstrijd. De tentoonstelling, van de zestigste editie van de wedstrijd, bevat indrukwekkende persfoto’s van 45 prijswinnaars uit 25 landen in acht categorieën: Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Mensen, Reportage en Sport. In elke categorie zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend. De World Press Photo van het voorbije jaar is van de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici. Deze foto en die van de andere winnaars zijn te zien op hangende panelen in de gotische ruimte van De Nieuwe Kerk tot en met zondag 9 juli 2017, dagelijks van 10 tot 18 uur.

De allereerste tentoonstelling van World Press Photo werd in 1955 in Amsterdam gehouden, als internationale tegenhanger van de nationale wedstrijd de Zilveren Camera. Alle zestig World Press Photos, van elk jaar, sieren de grote entreewand aan het begin van de tentoonstelling. De Nieuwe Kerk Amsterdam biedt onderdak aan World Press Photo sinds 2014 en deed dat eerder al van 1982 tot 1999.

de-nieuwe-kerk

Beurs van Berlage

Beurs van verhalen

110 jaar geleden werd de Beurs van Berlage geopend door de destijds 23-jarige Koningin Wilhelmina, in het bijzijn van honderden nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders. Sindsdien zijn hier miljoenen mensen over de vloer geweest.

Beurs van Berlage is een van de belangrijkste en beroemdste rijksmonumenten van Nederland. Het gebouw is niet alleen van groot belang voor de architectuur, het heeft ook een bijzonder interessante geschiedenis en huisvest vele verborgen schatten.

Ga mee naar het hoogtepunt van de bouwkundige carrière van architect H.P. Berlage (1856-1934): de Beurs van Berlage. In samenwerking met Artifex biedt de Beurs van Berlage u de unieke mogelijkheid om een instaprondleiding te volgen. Een gids leidt u rond door dit schitterende gebouw, dat tegenwoordig gezien wordt als het begin van moderne architectuur in Nederland. U bezoekt de beurszalen en maakt kennis met de rijke historie en indrukwekkende architectuur die kenmerkend is voor de Beurs. Daarnaast biedt de Beurs van Berlage ook een beklimming van de klokkentoren met wijds uitzicht over Amsterdam aan.

Gestart wordt met een warme kop koffie, daarna wandelt u een uur lang door de unieke Beurs van Berlage. Afgesloten wordt met een beklimming van de klokkentoren met een fantastisch uitzicht over de stad. Voor dit alles betaalt u € 14,50. Gebouwd om te inspireren zult u de Beurs van Berlage rijker verlaten en voortaan met een ander oog bekijken.

beurs-van-berlage

Image result for amsterdam centraal station

Hotel Amsterdam near Central Station

The Central Station of Amsterdam, (Amsterdam Centraal) is one of the most important and busiest traffic interchanges in the Netherlands. Daily, many thousands of people get on and off trains, trams, metro, buses, taxis or ferries here. Just a few minutes’ walk from the station brings you right into the heart of Amsterdam.
Amsterdam combines the intimacy of a village with all the possibilities of a big city. Its people are friendly and helpful, and the city has a rich history, with a great deal to see, do and a famously diverse nightlife to enjoy.

As well as providing transport, the building is an architectural joy dating back to the late 1880s, and it is artistically modulated with projections, towers and fine stone detail. It forms the Old Centre’s edge along the IJ, and provides a wonderful backdrop to the Station square and the Damrak. Inside, there are numerous shops, restaurants and cafes to enjoy before hopping on a train.

Gateway to the rest of Holland

If you are lucky enough to stay in Amsterdam for more than just a few days, there are several excursions that are worth making to see a little more of the country. Hotel Amsterdam, situated at just 700 metres from the Station, is the perfect place to enjoy the many delights Amsterdam has to offer, while also being ideally located for further exploring our beautiful country by train.

Something for everyone

You could enjoy a tour of the famous Dutch windmills, with options to try typical Dutch cheese or even buy some real wooden clogs. Or make an effort to visit De Keukenhof in spring to marvel at the millions of tulips on display.
Alternatively, there are whole and half day tours that take in Delft (where the famous “Delfts Blauw” blue and white porcelain is made) and Madurodam, the amazing miniature model village in The Hague, which includes all the famous highlights of Holland as well as moving boats, planes and much more. Other trips are of course possible, as the Netherlands is small enough to explore multiple cities and its sights.

Hotel Amsterdam next to Central Station

With its location immediately outside the Dam Square, yet within several hundred metres of the Central Station, Hotel Amsterdam could not be better placed for your excursions both inside the capital as well as for trips further afield. Business travellers will also appreciate the many tram and bus connections which give easy access to international conference and exhibition centres and meeting places.

central-station

Image result for dam square

Stay close to the Dam Square with Hotel Amsterdam

If you are planning an overnight stay or a day trip to Amsterdam, one place you definitely cannot afford to miss is the Dam Square, in the heart of Amsterdam. An easy five-minute walk down the Damrak from the Central Station, brings you into this square, often referred to as the historical heart of Amsterdam.

It was created in the 13th century when a dam was built around the river Amstel to prevent the sea from invading the city. Having always been a popular trading place, it became the main horse tram interchange toward the end of the 19th century. Slowly the character of the square changed from a trading place to a “national” meeting place, known to locals and visitors. During the sixties, the square was renowned for its Dam Square hippies, and the laid back and relaxed character of this square lives on. Hotel Amsterdam, just off Dam Square, is your ideal base for visiting this area.

Dam square: a popular meeting point

Dam Square is home to a huge number of food stalls, restaurants with inviting terraces, shops and a number of national monuments and attractions such as the Royal Palace and the Nieuwe Kerk (New Church).
From Dam Square, you can easily explore Amsterdam’s many museums and attractions, or go for a tour of the city, either by boat, on foot or by bicycle. The square itself is the perfect spot by day for relaxing on a terrace, grabbing a light lunch, and watching the street performers, tourists and locals. In the evening, enjoy some time in the laid-back brown cafes in the narrow alleys surrounding the square.

Hotel near Dam Square

Hotels on and around Dam Square are probably the most sought after in Amsterdam, as their location puts visitors close to all major points of interest. Business people find it convenient to be close to the Central Station, with good bus and tram connections to commercial venues such as the RAI Convention and Exhibition centre.
Hotel Amsterdam is conveniently placed, just a meters away from Dam Square as well as just 700 metres from the Central station. From your hotel near Dam Square, you can easily find your way to the city’s many highlights and attractions, hop on a bus or tram, or explore the country further catching a train.

dam-square